• Yuri Boon voor zijn pand

    FREE Fotografie/Tekst Guus Bauer

Yuri Boon: 'Lachen is mijn brandstof'

KROMMENIE Yuri Boon is een man met principes. 'Als ik die niet had, dan was ik rijk.' Op 1 mei jongstleden is hij op de Lisdoddelaan 2, kruising Rosariumlaan voor zichzelf begonnen met zijn no-nonsense garagebedrijf, eenvoudigweg Yuri Boon autobedrijf geheten, waar de eerlijkheid en transparantie ten opzichte van de klant vooropstaat.

Boon is recht door zee, sterk voor elk merk, de slogan die hij heeft overgenomen van de garage Drive-in die hij op dezelfde plek in 2015 heeft opgezet voor Martin Schilder. Je kon hier altijd al voor onderhoud en reparatie terecht, in vroegere jaren was hier een Ford-dealer gevestigd, maar nu is werkelijk iedereen welkom, met welk merk of type je ook aan komt rijden.

Het werd de hoogste tijd voor de tweeënveertigjarige vakman om voor zichzelf te beginnen. Boon: 'Ik heb me zelden zo welkom gevoeld als hier in Krommenie. In die paar jaar dat ik hier werk heb ik echt een band met de lokale klanten opgebouwd. Dat is ook waar ik naar streef, ik wil een echte "dorpsgarage" zijn, onderdeel van een gemeenschap.' Evengoed weten ook autobezitters uit de hele regio hem te vinden.

Terwijl uw verslaggever ijverig het verhaal van Boon noteert – Boon houdt van kletsen, is een echt mensen-mens, dol op de diversiteit binnen zijn klantenbestand – begeleidt een Wegenwacht van de ANWB een dame met een probleemauto. Desgevraagd blijkt hij wel vaker na een noodreparatie Yuri Boon aan te doen 'vanwege de grote mate van flexibiliteit die hij biedt'. Een mooier compliment kun je nauwelijks krijgen, behalve van een ouder echtpaar dat in de koffiehoek rustig zit te wachten.

'Yuri is echt probleemoplossend. Niets is hem te veel. Hij helpt je altijd met een lach en een praatje weer snel op weg.' En dan te bedenken dat hij de boel zo goed als in zijn eentje runt, de Yuri one man show. Hij is een erkend leerbedrijf en krijgt op maandag en vrijdag hulp van stagiaires. Als de nood werkelijk hoog is, huurt hij een extra, uiterst betrouwbare monteur in waarmee hij al jaren werkt. Boon heeft al bijna vijfentwintig jaar ervaring in de autobranche, eigenlijk van meet af aan als leidinggevende.

Als zeventienjarige begon hij in zijn toenmalige woonplaats Purmerend bij Carex autobedrijf, eigenlijk in dezelfde rol als bij zijn eigen bedrijf nu. Hij wilde al snel de zaak overnemen, maar de eigenaar weigerde. Boon verkaste naar Alkmaar, alwaar hij chef werkplaats werd bij Škoda- en Seat-dealer Martin Schilder. Daar stuurde hij een team aan van maar liefst vijftien monteurs. Daarna werkte hij in de aftersales bij Hyundai- en Mazda-dealer Dirk Barten in Amsterdam.

Door die werkervaring heeft Boon een meganetwerk opgebouwd. Het werk stroomt bij hem binnen. Boon is een man van aanpakken bij uitstek, een onafhankelijke geest die klaar staat voor zijn klanten. Boon: 'Keihard werken, niet zeuren, dat is mijn motto. En elke dag een beetje lachen, dat is mijn brandstof.'