• Het gemotiveerde team van Slager Donker

    Tekst Guus Bauer / FREE Fotografie

Slagerij Donker: beste ingrediënten

KROMMENIE Slagerij Donker op de Heiligeweg 1 is een begrip. De ambachtelijk gemaakte producten – ruim negentig procent van het assortiment wordt in eigen huis gemaakt – vinden gretig aftrek in de Zaanstreek. Ook uit Alkmaar en Amsterdam en omstreken komen vaste klanten voor bijvoorbeeld de volgens vertrouwde receptuur vervaardigde paarden-, grill-, lever- en vooral ook metworst. Er zijn daarvan zelfs liefhebbers in Spanje, Frankrijk en op de Antillen, aldus slager Dirk Heeringa, sinds 1 mei 2018 de nieuwe, zeer gedreven eigenaar van de kwaliteitszaak.

Onderweg naar het kantoor laat hij vol trots de rookkast zien, geen roestvrijstalen gevaarte, volautomatisch met tiptoetsen, maar een in de wand ingemetselde, minstens honderd jaar oude rookkamer, waarin met zaagsel en beuken- en eikenkrullen wordt gewerkt, en vooral met veel ervaring en gevoel.

Dirk: 'Er spelen een heleboel factoren mee. Het weer bijvoorbeeld. De luchtdruk, de vochtigheid. Dat is allemaal van belang. En daarnaast is geen dier hetzelfde. Een dergelijke rookkamer kun je niet kopen. Dat is traditie.'

Het bijzonder aangename aroma hangt door de hele productieruimte. Het moge duidelijk zijn, voor een slappe eenheidsworst moet je elders zijn. Ook de verrukkelijke achterhammen worden hier gerookt, keurig met touw opgebonden, niet in een plastic netje. Bij slagerij Donker wordt met zorg aan kwaliteitsproducten gewerkt. De basis daarvoor is het duurzaam, welzijnswaardig en diervriendelijk geproduceerde varkens- en rundvlees van Het Beemsterlant's varken en Noord-Hollands weidevlees van verschillende kleinschalige runderstapels. Dat zorgt voor een mals stuk vlees, met een goede structuur en nauwelijks vochtverlies. En ook heel belangrijk: vooral ook voor een betere, natuurlijke volle smaak. Uiteraard is ook het kippenvlees van bijzonder goede kwaliteit.

Dirk Heeringa is van huis uit slager – zijn ouders baatten vroeger een filiaal van de Coöperatie uit in Westzaan – maar hij heeft ook gewerkt bij een vers-groothandel voor slagers en was vertegenwoordiger van kruiden en specerijen ten behoeve van de vleeswaren- en worstmakerij. Hij kent zogezegd bijna alle geheimen van de slagers in de wijde omtrek en kan zich dan ook met gemak onderscheiden. Zo gebruikt slagerij Donker alleen zuivere kruiden en verse specerijen bij de vervaardiging van de verschillende vleeswaren. Er wordt geconserveerd door te roken, koken en door te zouten. Waarbij de tendens is om met het zout te minderen.

Het resultaat is een eerlijk product. Dirk Heeringa en zijn team maken ook zelf lekkere maaltijden en soepen. Handig wanneer er even geen tijd is om iets lekkers te koken. Er zijn ook wat kleinere porties in de aanbieding, handig voor eenpersoonshuishoudens. Volop variatie, elke dag met veel zorg bereid. Slagerij Donker staat voor vers, voor huisgemaakt.

DE BESTE INGREDIËNTEN VOOR HET LEKKERSTE RESULTAAT. PUUR AMBACHTELIJK! Al sinds 1838 is er op het adres Heiligeweg 1 te Krommenie een slagerij gevestigd. Slagerij Donker, onder de bezielende leiding van Dirk Heeringa, bouwt voort op de traditie, maar geeft er wel een hedendaags tintje aan.