• Els Bakker

Hellema nieuwe broedplaats

ZAANDAM Het fabriekspand van verpakkingsbedrijf Hellema aan de Oostzijde in Zaandam wordt een nieuwe broedplaats voor creatieve ondernemers en kunstenaars. Eigenaar Henk van Aardenne en wethouder Sanna Munnikendam (Cultuur) hebben onlangs al varend over de Zaan het startschot gegeven voor de ontwikkeling van broedplaats De Hellema.

Het oer-Zaanse familiebedrijf werd in 1905 opgericht door de overgrootvader van Henk van Aardenne en groeide uit tot een internationale leverancier van verpakkingen voor de voedingsindustrie.

Omdat het bedrijf aan de Oostzijde verder niet kon uitbreiden, sloot Hellema eind 2017 de deuren. "Dit pand hebben we als familie gekoesterd", aldus de eigenaar. "Het is mooi dat een nieuwe generatie creatieve mensen de Zaanse maakindustrie in dit pand in leven houdt."

Eenmaal verbouwd, biedt broedplaats De Hellema met 50 betaalbare en aantrekkelijke werkruimtes plek voor kunstenaars en creatieve ondernemers in de brede zin van het woord; van beeldhouwers en theatermakers tot ontwerpers en meubelmakers. Naar verwachting wordt eind 2019 de gehele broedplaats in gebruik genomen.
Honigfabriek.

In eerste instantie zullen huurders uit broedplaats de Honigfabriek in Koog aan de Zaan de overtocht maken naar De Hellema, gelegen aan de andere kant van de Zaan. De groep kunstenaars in de Honigfabriek heeft zich ontwikkeld tot een levendige community, die ook de buurt in Koog aan de Zaan betrok bij activiteiten zoals exposities, workshops en een foodmarket.

De Honigfabriek maakt in 2020 echter plaats voor woningbouw. Ook in Kogerveld wil De Hellema met een ontmoetingsruimte, cursussen en ondersteuning voor startende ondernemers bijdragen aan de levendigheid en economische ontwikkeling in Kogerveld.

Stichting Broedplaats aan de Zaan kan de plannen voor ontwikkeling van het Hellema-pand tot een broedplaats uitvoeren dank zij steun van Bureau Broedplaatsen Amsterdam en de gemeente Zaanstad.

"Wij willen als gemeente de voorwaarden scheppen die dit soort ontwikkelingen mogelijk maken, omdat cultuur hiermee een belangrijke maatschappelijke en verbindende functie kan vervullen", zegt wethouder Cultuur Sanna Munnikendam. "Zaanstad heeft als industriestad iets rauws en ongepolijst. Dat past bij ons. Wat je ziet is dat culturele en creatieve ondernemers dat ook meer en meer zien. Ons beeld van de toekomst is een lint van creatieve en culturele activiteiten door heel Zaanstad. Daar geven wij graag ruimte aan."