• Forbo Assendelft

FNV-leden stemmen in met definitief Forbo eindbod

ASSENDELFT In navolging van de medewerkers van Forbo-Novilon in Coevorden, zijn ook de medewerkers van Forbo Flooring in Assendelft akkoord gegaan met een nieuw eindbod voor hun cao. Daardoor krijgen ze in 2019 een loonsverhoging van 4%.

Per 1 januari 2019 stijgt het loon met terugwerkende kracht met 3%, gevolgd door nog een stijging van 1% per 1 juli 2019. Op 1 juli 2020 stijgt het loon nogmaals met 2,5% in de tweejarige cao. De staking voor onbepaalde tijd is daarmee beëindigd, vrijdagmiddag 21 juni gaan de medewerkers na een staking van weken weer aan de slag.

Yolanda Reus, bestuurder FNV Procesindustrie: 'Vanmorgen is het laatste eindbod in overgrote meerderheid aangenomen. De vakbondsleden hebben hun verantwoordelijkheid genomen en de staking beëindigd, omdat nog langer staken niet meer verantwoord was. Maar alleen dankzij het doorzettingsvermogen van de leden, ligt er nu een cao met een loonsverhoging van 4% dit jaar. Het is nu aan Forbo Flooring om de rust terug te laten keren en het vertrouwen van de medewerkers te herstellen. Door te laten zien dat ze werk willen maken van de gedane afspraken en onder andere de hoge werkdruk echt aan te pakken.'

In de nieuwe cao Forbo Flooring zijn nog meer afspraken gemaakt. Zo wordt de resultaatafhankelijke uitkering nu hoofdelijk verdeeld over alle medewerkers en krijgen medewerkers die promotie maken, het jaar erna gewoon een tredeverhoging. Voor het terugdringen van de hoge werkdruk wordt de flexpool verkleind: vier uitzendkrachten in de logistiek en zeven in de productie krijgen een vast contract. En er komt een werkdrukonderzoek, waarna acties worden afgesproken op korte, middellange en lange termijn.

In de week voor het Pinksterweekend werd bij die fabriek 48 uur gestaakt, gevolgd door estafettestakingen waarbij van dinsdag tot en met vrijdag 14 juni iedere dag een andere afdeling eruit lag en daarna bij Forbo Flooring voor onbepaalde tijd werd gestaakt.  De collegae van Forbo Coevoerden kwamen bij de vestiging in Krommenie op bezoek. Dit om hen een hart onder de riem te steken en om alle twijfel weg te nemen.

De cao van Forbo Flooring, de marktleider in vloerbedekking, geldt voor de 550 medewerkers van de fabriek in Assendelft. De cao van Forbo-Novilon geldt voor de 400 medewerkers van de fabriek in Coevorden. Donderdagavond gingen medewerkers van Forbo-Novilon akkoord met vergelijkbare cao-afspraken voor hun locatie in Coevorden. De fabriek van Forbo-Novilon in Coevorden lag al stil vanaf Pinkstermaandag 22.00 uur, na tien dagen is ook daar de staking voor onbepaalde tijd beëindigd.