• Olivier Huisman

Deur wijd open voor jong talent bij ARU

STREEK ARU machine- en apparatenbouw BV uit Assendelft hoort deze week of het de OOM Award Noord-Holland 2019 in de wacht sleept, de onderscheiding voor het meest actieve (metaal)leerbedrijf in de regio. De tweede Noord-Hollandse genomineerde is Jachtwerf Stofberg uit Enkhuizen De winnaar wordt bekendgemaakt op woensdag 5 juni. Directeur Co de Vries: "We hebben nieuwe talenten hard nodig in onze sector."

Ontwerp. Lassen. Frezen. Zagen. Draaien. Constructiewerk. In de twee grote hallen van ARU in Assendelft draait alles om metaal. "We doen hier van alles", zegt directeur Co de Vries. "Dat proberen we onze leerlingen ook mee te geven: ze mogen hier aan de slag met alle machines en apparaten, van verspanen tot constructie. Zo kunnen ze kennismaken met alle aspecten van ons werk."

OPLEIDEN BELANGRIJK

Chey (18) is één van de leerlingen die bij ARU een BBL-traject volgt (beroepsbegeleidende leerweg, een combinatie van werk en leren). "Opleiden is ontzettend belangrijk in de metaal", zegt eigenaar Co de Vries. "Jonge vakmensen zijn schaars, terwijl we nieuwe talenten hard nodig hebben in deze sector. Daarom zetten we de deur wagenwijd open voor leerlingen als Che. Onze praktijkopleider Alex Broek probeert hem zo goed mogelijk te begeleiden op weg naar zijn diploma."

DIPLOMA

Co de Vries: "Ik vind het altijd mooi als zo'n leerling uiteindelijk zijn of haar diploma haalt. Trots is misschien een groot woord, maar het geeft echt voldoening om alle gezamenlijke inspanningen beloond te zien worden met een diploma. Daarom zijn we ook best trots op onze nominatie voor de OOM-Award. Ik dacht eerst: doen wij iets bijzonders? Opleiden hoort er wat ons betreft gewoon bij. Maar natuurlijk zijn we hartstikke blij als we woensdag met die award naar huis gaan. Het is een beloning voor onze manier van opleiden."

VAKJURY

De nominaties voor de OOM-Award komen mede tot stand op basis van het aantal bijscholingsactiviteiten door de werknemers van het bedrijf, het aantal BBL-leerlingen dat wordt begeleid en het aantal stageplaatsen dat wordt aangeboden. Na de nominatie gaat een vakjury langs bij alle genomineerde bedrijven en komt vervolgens met een eindoordeel, dat wordt bekendgemaakt tijdens de jaarvergadering van de Koninklijke Metaalunie in het betreffende district.

OVER DE OOM-AWARD

De OOM-Award is een initiatief van OOM, het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking. Ons gezamenlijke doel is het vakmanschap in de sector naar een hoger plan tillen. Kijk voor meer informatie op
www.oom.nl.