• Linda Schrama

    Tekst Guus Bauer / FREE Fotografie

In de Zaanbocht

Advertorial

De Zaanbocht is het bruisende winkelhart van Wormerveer met een keur aan speciaalzaken, gelegen aan het mooiste stukje oever van de Zaan.

Juist wanneer je je als speciaalzaak begeeft op het gebied van bewuste voeding zoals bij biologische supermarkt Eko Heerlijk aan de Zaanweg 69 is zorgvuldigheid met betrekking tot het assortiment een eerste voorwaarde. Linda Schrama en haar team zetten zich volop in om de overzichtelijke schappen te vullen met een gevarieerd, gezond en vooral eerlijk productaanbod. 'Eten op z'n Heerlijkst' noemen ze dat.

Er is altijd wel wat nieuws te proberen, zoals de chips van bonen, het brood van mung-boontjes of binnenkort de liposomaal supplementen die in de dunne darm een op een worden opgenomen. Dat is pas echte voedingswaarde. Verse groenten en fruit, zuivel, kazen, rijst, pasta's, oliën, schappen vol met eigen samengestelde muesli. Wijn wordt ingekocht bij een eigen biologische wijnboer, honing ook bij twee vaste imkers. Alles zo van moeder natuur.

Hier vindt je geen fabriekswaar vol met E-nummers en bestrijdingsmiddelen. Het assortiment is werkelijk te groot om op te noemen. De website is expres summier gehouden. Liever geven Linda en haar team persoonlijk uitleg en advies. De brood- en banketafdeling vlak bij de ingang is een ware publiekstrekker met de mooiste biologische broden en zelfgemaakte taartjes. Je ziet gewoon dat het goed voor je is.

Uw verslaggever proeft tussendoor even een net gemaakte courgette brownie. Verrassend, ook nog eens tongstrelend lekker. De keuken draait vaak overuren. De (H)eerlijke soepen, sauzen, tapenade's, pesto's, de maaltijden van de dag en de belegde broodjes vinden hier gretig aftrek. Naast dit huisgemaakt aanbod voert Eko Heerlijk ook een heel ruim assortiment van superfood en rawfood met onder veel meer chlorella, spirulina, tarwegras, gojibessen, hennepzaad, macapoeder, acaibessen en greens. Men verkoopt ook (biologische) supplementen en artikelen voor de persoonlijke verzorging.

Linda: 'Ik wil met deze winkel de wereld een beetje mooier maken, mensen voorlichten over goede, gezonde voeding zonder belerend te zijn. Goed zijn voor de aarde, de klanten steeds bewuster maken. We zijn met allerlei halfproducten en kant-en-klaarmaaltijden gedwaald van de basis. Koken is helemaal niet zo moeilijk, niet zo tijdrovend als men wel denkt, kwaliteitsproducten hebben maar weinig bewerking nodig. Er zijn wel opleidingen die je op dit gebied kunt volgen, maar dit is een vak dat je vanuit gepassioneerdheid moet uitoefenen, niet omdat je een cursus hebt gevolgd. Dan kom je nooit af van het wat obscure imago over natuurvoeding van pakweg dertig jaar geleden. Mensen willen steeds meer weten, zijn een stuk bewuster met voedsel bezig.'

De innovaties op het gebied van milieubewustheid volgen elkaar razendsnel op. Linda gebruikt zo min mogelijk verpakkingsmateriaal, zorgt er in elk geval voor dat het zo goed als mogelijk composteerbaar is. De voedselketen circulair maken. Een heel leuk nieuw item in dat kader: wenskaarten die gemaakt zijn van landbouwafval. Er hangt een fijne, ontspannen sfeer in deze biologische supermarkt. En zeg nu zelf: (H)eerlijk duurt het langst.