• Anouk Scholtens-Vogelaar en Daniëlle Oud

    Tekst Guus Bauer / FREE Fotografie

Advocatenkantoor Scholtens

WORMERVEER Er zijn toch nog mensen die zich opgelaten voelen wanneer ze een advocatenkantoor betreden. Een uitvloeisel van de tijd waarin de advocaat een echte notabel was, een chique meneer die deftig sprak en misschien zelfs een beetje stoffig was.

Advocatenkantoor Scholtens aan de Zaanweg 67 E is een sympathiek, fris en professioneel kantoor met twee vrouwelijke advocaten: mr. Anouk Scholtens-Vogelaar en mr. Daniëlle Oud, die de zaken niet gecompliceerder maken dan ze zijn en het vakjargon vertalen naar de cliënten. Een verademing voor eenieder, zeker voor de cliënten. Anouk en Danielle houden zich veel bezig met het (jeugd)strafrecht en het personen- en familierecht.

Op kantoor wordt het beestje bij de naam genoemd, in de rechtszaal staan de twee zogezegd hun mannetje, trekken partij voor hun cliënten en vechten voor hun belangen, uiteraard ook met oog voor derden. De spreuk die in de hoek van de spreekkamer staat, Een goede advocaat is linker dan een rechter, moet dan ook met een flinke knipoog worden bezien.

Anouk Scholtens vormde eerder op nummer 65 een maatschap met mevrouw mr. Hooijschuur, die onlangs bij de gemeente is gaan werken. Anouk: 'Dit is een perfecte locatie, vlak bij het station, gratis parkeerplaatsen genoeg. We wilden hier graag blijven, werken ook veel lokaal. De huidige etage, één deur verder, biedt meer mogelijkheden.' Anouk, geboren in Amsterdam en op haar zevende in de Zaanstreek komen wonen, wist al heel jong dat ze iets met rechten wilde gaan doen. Op haar tiende had ze het plan om kinderrechter te worden en stippelde vervolgens haar schoolopleiding en studie heel bewust uit. Al tijdens haar studie Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam liep ze stage bij een advocatenkantoor in Zaandam.

Op die manier kreeg ze echt voeling met het vak en tegelijkertijd meer grip op haar studie. Daar werd ze er echt van bewust dat ze dit werk wilde gaan doen om mensen te helpen. In 2008, op haar dertigste, toen haar oudste zoon bijna een jaar was, begon ze met haar eigen praktijk in Wormerveer.

Drie-en-een-half jaar geleden kwam Daniëlle het team versterken, aanvankelijk als juridisch medewerkster. Daniëlle is in februari van dit jaar beëdigd als advocaat, maar ze is echt geen groentje meer. Ze is jaren de rechterhand van Anouk geweest en is vele malen mee geweest naar zittingen. Ook Daniëlle, afkomstig uit Krommenie, heeft heel bewust dit doel nagestreefd. In eerste instantie wilde ze bij de politie, maar tijdens haar master strafrecht, eveneens aan de UvA, wist ze zeker dat ze echt partij wilde kiezen voor de particuliere hulpbehoevende en werd ze verliefd op de advocatuur.

De advocaten van Advocatenkantoor Scholtens staan met beide juridische benen stevig op de grond. Anouk en Daniëlle, twee advocaten die zichzelf zijn in hun werk. Een gemoedelijk kantoor waar desalniettemin spijkers met koppen worden geslagen.