• Soms is het gissen naar de redenen waarom mensen afhaken....

    HumanDimensions

Politici liegen niet

De politiek kan niet zeggen dat er een gebrek is aan media-aandacht. Nu helpt de beroepsgroep daar zelf fors aan mee. Alleen al in regeringskringen is het aantal aandachtsmomenten eigenlijk beschamend hoog de laatste jaren c.q. kabinetten. Niet iedereen kan met macht omgaan, weet hoe op het pluche te zitten?

VVD-ministers Jeanine Hennis-Plasschaert, Ard van der Steur, Ivo Opstelten, staatssecretarissen Frans Weekers en Fred Teeven, parlementsvoorzitter Anouchka van Miltenburg als ook van coalitiepartner PvdA de staatssecretarissen Wilma Mansveld en Co Verdaas moesten voortijdig hun stoel af staan. Meest recente dieptepunt is natuurlijk Halbe Zijlstra die een wel zeer ruime manier van denken bleek te hebben. "De grootste fout uit mijn carrière" omschreef hij zijn voorliegen.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen in Zaanstad op 21 maart hebben zich in totaal 269 kandidaten beschikbaar gesteld. Dat peloton komt voort uit 16 lijsten. Het rumoer uit het veld is ook de lokaliteit ingedoken. In Zaanstad zijn 'wij' ook niet helemaal verschoond gebleven van allerlei rookwolken en ander ongerief. In het verleden, maar ook nu weer allerlei lastige discussies en zich terugtrekkende kandidaten. In de afgelopen regeerperiode zijn er ondanks alle goede bedoelingen flink wat gaten geschoten in het bestuur.

Is het dan knap dat er toch weer 16 partijen zijn die de strijd aangaan? Beslist! Ik durf het zelfs moedig te noemen. Op veel van de lijsten een bekend fenomeen. De lijstduwers. Ieder met zijn eigen motivatie. Vaak zijn het oud-gedienden die nog iets voor hun partij willen doen. Jeroen Olthof zal niet meer terugkeren in de Zaanse gemeentelijke politiek. Gezien zijn populariteit kan het zomaar zijn dat hij heel veel voorkeursstemmen gaat krijgen. Hoe lost de partij zoiets dan op?

Er zijn ook lijsten zonder duwers. Die hebben vooral zakkers. De bewuste kandidaten zijn daar op z’n zachtst gezegd niet blij mee. Zij staan nu op een onverkiesbare plaats. Reden voor gemor. Nu zijn er ook partijen die heel veel kandidaten op hun lijst hebben staan. Neem Rosa (33), CDA (25), Groenlinks 31) of ChristenUnie (25): hoe bevlogen moet je zijn om ergens in het midden van zo’n lijst te staan? Wel opvallend: bij dat soort partijen zelden of nooit ‘gedoe’ over posities. ‘Ieder nadeel hep ze voordeel’ zullen ze daar wellicht denken. KK