• Het episch centrum van de Zaanstedelijke politiek: de raadzaal

    MAAK Zaanstad

Liefst 269 kandidaten bij verkiezingen

ZAANSTAD Nog nooit hebben zoveel politieke partijen in Zaanstad meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen als nu. Maar liefst 16 partijen - met 269 kandidaten - dingen mee naar de 39 te verdelen zetels in Zaanstad.

Door Marianne Dane

Drie gemeenteraadsleden blikken terug op de afgelopen periode. Natasja Groothuismink (ROSA): "De afgelopen jaren kwam er steeds meer werk op ons af door de decentralisatie. Waar eerst het Rijk verantwoordelijk was voor de bijstand en de jeugdzorg, zijn we nu als gemeente verantwoordelijk"

De meeste leden besteden minimaal 20 uur per week aan het raadswerk en hebben daarnaast een baan. Vooral fractievoorzitters hebben het druk. Songül Mutluer (PvdA): "Ik besteed minimaal 24 uur per week aan het raadswerk en werk daarnaast 36 uur."

TIPS Jan de Vries (D66) is een van de langstzittende raadsleden. Hij heeft tips voor nieuwelingen: ,,Je moet keuzes maken en leren lezen op hoofdlijnen. Als je alles wilt lezen en in details gaat treden, dan sneeuw je onder."

TROTS Toch klagen de drie raadsleden niet. Ze doen hun werk met passie en zijn trots op hun partij. Groothuismink: ,,ROSA heeft zich o.a. ingezet voor Monumentenzorg en mede de Zaandijkerkerk gered van de sloop". Mutluer is vooral trots op 'de verbindende rol van de PvdA' en wil zich de komende jaren extra inzetten voor betaalbare huisvesting. De Vries is erg tevreden over de vernieuwing van Zaandam centrum en wil zich sterk maken voor het nieuwe Cultuurhuis in Zaandam.

NIET WEDDEN Het drietal hoopt terug te keren: ,,Het is een drukke, maar leuke baan". Met spanning kijken ze uit naar de uitslag. Gezien de vele splinterpartijen en eenpersoonsfracties kan het een aardige verschuiving opleveren. Groothuismink: ,,Bij elke verkiezing wedden we over de uitslag. Ik durf me er dit keer niet aan te wagen."