• Wout van Breenen

Zaanstad-Schaakstad komt steeds dichterbij

ZAANSTREEK Dat hij ruim acht jaar schaakles geeft op diverse basisscholen in onze streek heeft Amsterdamse onderwijzers ook op zijn pad gezet. Frank Tijdeman mag gezien worden als de verpersoonlijking van het Schaken. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat hij 'zijn sport' onder een nog groter publiek wil promoten.

Zelf noemt hij het een wild schaakplan. 'Ik wil een wereldrecordpoging vestigen met een les aan de grootste schaakklas ooit! Mogelijk met een vermelding in het Guiness Book of World Records?' Voor het vestigen van dat record is hij inmiddels druk op weg. Om straks het Zaantheater ('Voor minder wil ik het niet doen!') vol te krijgen met 400 kinderen en 400 volwassenen start Frank met de kaartverkoop van het Schaakfestijn dat op 14 september zal worden gehouden.

Tussen al die besognes door heeft de Schaak-enterTrainer een schaakclinic bij VV Knollendam verzorgd. 'Weer eens wat anders' zo dacht Tieme Braat in Oostknollendam. Het initiatief van (voetbalt bij de Groengelen en schaakt bij ZSC Saende) had onlangs plaats in het clubhuis. Dat bleek een groot succes. Aan de grote stamtafel zaten flink wat belangstellenden, zoals op de foto te zien is. Met allemaal een schaakbord voor zich, luisterden de (vooral) jonge leden tussen 20.45 en 22.15 uur geconcentreerd naar schaaktrainer Frank Tijdeman. De KNSB-trainer benoemde naast de technische aspecten ook de educatieve waarden van schaken. Zoals: je leert vooruit denken, het stimuleert de creativiteit, het verschaft ruimtelijk inzicht.