• Annemijn Berghuis

ZaansFit AZ Zomerkamp toe aan vierde editie

ZAANSTAD Gezondheid, plezier, bewegen en spel komen van maandag 20 tot en met woensdag 22 augustus samen tijdens de vierde editie van het ZaansFit AZ Zomerkamp. ZaansFit richt zich op kinderen die graag op gezond gewicht willen komen én op hun ouders als ondersteuners daarbij. Ze krijgen een even inspirerend als vermakelijk sportprogramma aangeboden.

De velden van voetbal-complex ZCFC in Wijdewormer zijn het decor van het ZaansFit AZ Zomerkamp. Het terrein van de Zaanse voetbalvereniging grenst aan het AFAS Trainingscomplex van AZ, de club die het evenement organiseert in samenwerking met Sportbedrijf Zaanstad, Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG-) Zaanstad, GGD Zaanstreek-Waterland en gemeente Zaanstad.

‘Ook voor ons erg leerzaam’

De vorige drie edities vielen zeer in de smaak bij de deelnemers. Zo trotseerden zij tijdens afgelopen wintereditie de vrieskou met een lach en vroegen kinderen ’s avonds thuis om water in plaats van frisdrank. In een enquête werd het kamp dan ook door meerdere kinderen beoordeeld met een tien. Ook de ouders waren enthousiast. “Dit is ook voor ons erg leerzaam”, zei een deelnemer uit Koog aan de Zaan destijds. “Van sommige drankjes besef je niet altijd dat ze eigenlijk vol met suiker zitten. Goed om daar bewust van te worden.”

Programma

De kinderen krijgen een officieel AZ-trainingsshirt en dagelijks een lekkere en gezonde maaltijd. Onder leiding van AZ-trainers en sportbuurtwerkers van Sportbedrijf Zaanstad zijn er voetbaltrainingen, sportpelletjes en een fysieke training op maat. Voor de ouders is er iedere ochtend een workshop over opvoeden, bewegen en het ondersteuningsaanbod. De kinderfysiotherapeut inspireert hen om kinderen thuis te laten bewegen.