• Jeroen Olthof en Menno Vloon

    Mike Bink

Zaanse Sportpenningen

KROMMENIE Vier teams en zeventien individuele personen. Zij allen hebben een Zaanse sportpenning gekregen. Deel uitmakend van een van de meer dan 250 sportverenigingen in de gemeente Zaanstad werden betrokken in 2017 Nederlands-, Europees- of Wereldkampioen. Gewaardeerd wethouder Sport Jeroen Olthof zei ontzettend trots te zijn op deze geweldige resultaten. 'De sporters hebben we van harte in het zonnetje gezet'.

Rocky Hehakaija, wereldkampioen straatvoetbal, opende het in het AFAS Trainingcomplex van AZ in Wijdewormer plaatshebbende festijn. Het was een drukte van belang. Jeroen Olthof en Klaas Jan Bos, presentator van RTV Noord-Holland, namen de huldiging voor hun rekening. Niet alleen zij ook de talrijke medewerkers van de gemeente Zaanstad en AZ verdienen een groot compliment. Naast penningen waren er bloemen, certificaten en voor elke kampioen twee kaarten voor het bijwonen van de eredivisiewedstrijd AZ tegen Roda JC komende zondagmiddag.

Speciaal voor deze website De Krommenieër vandaag een overzicht van de vele succesvolle sporters uit Assendelft en Krommenie die nu in het trotse bezit zijn van de Zaanse sportpenning.

Het Dreamteam De Meander uit Assendelft met als spelers: Amin Bouakili, Cas Emmerig, Melvin Houtman, Milo van de Leur, Kyan Melk, Ryan Rellum, Giovanni Rijkschroeff, Merijn Smit, Zep Gulien, Tarik Serdar, Altan Serdar, Mailo Perez-Kost, coach Barry Emmerig, grensrechter Jeroen Jongert en vakleerkracht Marc Berghouwer zijn woensdagmiddag 21 juni 2017 landelijk kampioen schoolvoetbal geworden in Zeist.

Atletiekvereniging Lycurgus was deze avond sterk vertegenwoordigd. Achtereenvolgens werden gehuldigd het Mix team Pupillen BC als Nederlands Kampioen Estafette 2017 10 x 40 meter met als spelers Kai Boldewijn, Zoe er Tirtasengadja, Nick van Dijck, Fenna van Wijk, Jens Jegen, Elin Bosschieter, Mies Boon, Britt Molenaar, Mano Al, Tara Grootes. Het Lycurgus tiental werd ruim eerste en dus Nederlands Kampioen in 1.11.09 s en zette tevens een nieuw clubrecord neer.

Teun de Koning werd Nederlands Kampioen Atletiek C jeugd 2017 op het onderdeel: Kogelslingeren. Op 27 augustus 2017 behaalde Teun, met een afstand van 53.57 m, de Nederlandse titel bij het kogelslingeren. Sebastiaan Bonte is de regerend Nederlands Kampioen Indoor Atletiek 2017 onderdeel Kogelstoten. Sebastiaan werd in het weekend van 21 en 22 januari 2017 Nederlands Kampioen bij het kogelstoten met een afstand van 14.38 m. Pauline Hondema is als verspringer Nederlands Kampioene Indoor en Nederlands Kampioen Junioren 2017. Zij behaalde het goud bij het NK Indoor verspringen MB op 18 /19 februari 2017. Pauline's eerste sprong van 5.70 m was meteen al super ver. Op 30 juni werd Pauline tevens Nederlands kampioen Verspringen bij de outdoor atletiekwedstrijden in Vugt. Op deze eerste dag won Pauline Hondema met een sprong van 5.78 m de Nederlandse titel bij de meisjes junioren B.

Tanja van der Plas is de Nederlands Kampioen Indoor Masters en Nederlands Kampioen Master 2017 op het onderdeel Hoogspringen. In het weekend van 3, 4 en 5 februari 2017 werd Tanja, met een hoogte van 1.48 m, Nederlands Indoor Kampioen hoogspringen. Op 10 juni 2017 werd Tanja, met een hoogte van 1.44 m, Nederlands Kampioen bij de Masters..

Robin Geertsema mag zich een jaar lang Nederlands Kampioen Masters 2017 discuswerpen noemen. Op 10 juni 2017, tijdens het NK Outdoor in Gouda, wierp Robin met zijn discus 44.49 meter, een afstand die hem een mooie gouden plak oplevert.

De meest in het oog springende atleet was ook nu weer Menno Vloon. Hij is niet alleen Nederlands Kampioen Polshoog 2017 en Atleet van het jaar, hij werd deze avond tevens uitgeroepen tot Zaans Atleet van het Jaar. Menno heeft bij een polsstokwedstrijd in Zweibrücken (Duitsland) het Nederlands record verbeterd naar 5.85 m. Het record van Rens Blom uit 2004 is hiermee uit de boeken. Na eerst de WK-limiet van 5.70 m in zijn tweede poging gehaald te hebben ging hij in de eerste poging over de hoogte van 5.85m. 'Alles viel deze wedstrijd om zijn plaats' vertelde de trotse coach Richard Coté. Voor zijn prestaties wordt Menno door de Atletiekunie genomineerd en op 14 december 2017 uitgeroepen tot Atleet van het jaar. Wethouder Olthof heeft dat voorbeeld gevolgd door hem tot Zaanstad's beste atleet uit te roepen. Een beslissing die door de aanwezigen in het AZ Family Home met instemmend applaus werd gewaardeerd.