• Marijke Bosman

VV Assendelft, Meiden Onder 15 kampioen

Samen kampioen, samen de sloot in

ASSENDELFT Wat een feest; na jarenlange training en wedstrijdplezier samen met winst en verlies is het nu eindelijk zover, meiden onder 15-1 zijn de bekerwinnaars.

Deze zege is natuurlijk niet zonder slag of stoot gewonnen, een goede begeleiding vanuit de club onder leiding van coaches Pieter Bakker en Herman Kat deed de meiden beseffen dat je niet perse de grootste vrienden met elkaar hoeft te zijn, als je maar in het veld op elkaar kan vertrouwen. Een win-win situatie dus. Een interview met coach Bakker en trainer Martine van Pelt over het afgelopen seizoen en de kampioensbeker.

Kampioen worden, wat een prestatie. Wat gaat er door je heen op het moment dat je als trainer beseft dat jouw team de beker gewonnen heeft?

Trainer Martine van Pelt: "Ik kende de meiden al vanuit vorig seizoen, daar heb ik ze een keer in de week getraind en gezien welke mogelijkheden er waren. Door ze nu 2x per week te trainen, hoop je aldoor de meiden een goede basis mee te geven voor de wedstrijden. Als je dan kunt constateren dat het voetbal er elke wedstrijd beter uit gaat zien, dan haal je daar zoveel voldoening uit. De resultaten zijn er naar geweest en de meiden gingen zelf ook meer beseffen welk doel ze wilden halen. Fantastisch om de meiden niet alleen fysiek maar ook mentaal te zien groeien. En dan nu: kampioen. We hebben er samen naartoe gewerkt, wat een mooie ervaring".

Hoe hebben jullie als team de MO15 gecoached en getraind door het seizoen heen om dit uiteindelijke resultaat te bereiken?

"Basis van de trainingen is bij altijd de passing en positiespel. Daarbij moet natuurlijk ook plezier voorop staan en dat is bij meiden van 13 en 14 jaar oud best een uitdaging. Maar gezien de opkomst op de trainingen heb ik niets te klagen. Aangezien ik zelf ook moeder ben van een voetballende zoon en ook bij hem wil kijken, was het de afspraak dat ik de trainingen zou doen en de leiders begeleiden de wedstrijden. Het is uiteindelijk wel gelukt als trainer een aantal wedstrijden te bezoeken en te coachen samen met de leiders. Het is wat gepuzzel als vrijwilliger naast het gezins- en werkleven, maar ik doe dit met veel plezier en ben blij met dit mooie resultaat".

Wat waren de ups en de downs?

"Downs zijn altijd blessures van spelers, zoals de gescheurde enkelbanden van Britt Kat, waardoor ze lang uitgeschakeld zijn. Een up vond ik bijvoorbeeld de wedstrijd uit bij Meervogels, mede-koploper waar in de laatste minuut een gelijkspel werd weggesleept. Chapeau voor de meiden onder 15 VV Assendelft, ook als ze lijken te verliezen, komen ze terug als winnaars", aldus Martine.

Coach Pieter aan het woord: "Dat was best spannend met de meiden, ze waren er de laatste weken erg mee bezig. Zeker na de wedstrijd tegen de Meervogels en wij gelijk speelden. Toen begon iedereen erin te geloven dat het echt mogelijk was om kampioen te worden. Fantastisch om die stralende gezichten te zien. De meiden komen bijna altijd allemaal trainen, dat zegt ook wel iets over de wilskracht die ze hebben. Teamspeler Karel van der Veen uit Zaandam komt altijd op de fiets, toch een half uur heen en weer terug, dat zegt wel genoeg. Wat wel leuk is, is dat als we aan een wedstrijd beginnen en de meiden vragen: "Waar staan we?" Dan vragen wij terug: "Waar sta je normaal?" Het antwoord altijd is; "O ja oké". Dan gaan ze dus met elkaar in gesprek; "Jij daar, ik hier". Ze weten dus feilloos wat hun positie is. Leuk feitje: voor 11 uur spelen is niet echt fijn, dat is te vroeg voor de meiden. Dan moet je ze letterlijk naar voren schreeuwen".

De MO15 is een hecht team geworden. Zagen jullie dat de meiden beter op elkaar ingespeeld raakten dit seizoen door de overwinningen en de mogelijkheid om seizoenskampioen te worden?

"We hebben vooral ingehamerd op het besef dat ze elkaar nodig hebben, het is bij een meidengroep van 14 speelsters niet mogelijk allemaal de dikste vriendinnen te zijn, maar zodra je binnen de lijnen staat, heb je elkaar wel nodig. En dat is precies wat er met deze groep is gebeurd. Het is net zoals in het echte leven, zonder teamspelers win je niet.

Als cooling-down na de laatste wedstrijd lieten de meiden van Assendelft zien dat zij bij de coolste club van de Zaanstreek voetballen en sprongen traditiegetrouw als team samen in de sloot. Na de winterstop laat VV Assendelft vast weer van zich horen.