• Een gedeelte van de atleten die gaan deelnemen met de Special Olympics 2018 in de Achterhoek

    Petra Peters

Special Olympics 2018: Lycurgus atleten klaar voor strijd

STREEK De Achterhoek is op 8, 9 en 10 juni de trotse gastheer van een bijzondere sportieve happening: "De Special Olympics Nationale Spelen"  27 Lycurgus G- atleten en 10 trainers/begeleiders gaan deelnemen aan de Special Olympics 2018, een ontmoeting van meer dan 2000 sporters met een verstandelijke beperking uit Nederland, die met elkaar de strijd aangaan in 21 verschillende takken van sport.

Op de Special Olympics Nationale Spelen 2018 zijn alle sporters met een verstandelijke beperking welkom, ongeacht niveau of eerdere prestaties. Ruim 2.000 deelnemers doen mee aan 21 verschillende takken van sport. Daarbij krijgen ze steun van heel veel vrijwilligers en coaches. Net als bij de Olympische Spelen is er een openingsceremonie. In het Special Olympics Dorp brandt drie dagen lang de Special Olympics vlam.

Tijdens de Special Olympics Achterhoek 2018 zullen 21 sporten worden aangeboden in De sportlocaties zijn over veertien verschillende locaties verspreid door de hele Achterhoek. Uiteraard is er ook een Special Olympics dorp, waar de 2.000 sporters, hun 1.000 begeleiders worden ondergebracht. Het Special Olympics dorp zal worden gecreëerd binnen Marveld Recreatie in Groenlo.

Vervoersbedrijf Arriva zal zorg dragen voor pendeldiensten tussen het Special Olympics dorp en de veertien verschillende sportlocaties. Daarnaast zal iedereen, jong of oud, worden uitgenodigd om deel te nemen aan één van de sporten of de clinics en is men uiteraard welkom om de deelnemers aan te moedigen op één van de locaties.

Op vrijdag 8 juni heeft de Opening Ceremonie plaats in Stadion De Vijverberg in Doetinchem waar normaliter De Graafschap betaald voetbal speelt. In dit sfeervolle stadion wordt de Olympische vlam ontstoken en is er een defilé van alle sporters. Verder zullen meerdere topartiesten bij de opening optreden.

Liefst 27 Lycurgus G- atleten en 10 trainers/begeleiders gaan deelnemen aan de Special Olympics 2018, een ontmoeting van meer dan 2000 sporters met een verstandelijke beperking uit Nederland, die met elkaar de strijd aangaan in 21 verschillende takken van sport.

ACHTERGROND In mei 2000 is er een trainingsgroep voor mensen met een verstandelijke beperking gestart. Deze groep is al jaren gezellig en soms een beetje fanatiek met elkaar aan het trainen. De groep is in de loop der jaren uitgegroeid tot ongeveer 40 atleten, zowel meisjes als jongens, als vrouwen en mannen. De leeftijd varieert van 8 tot 60 jaar.

De meeste atleten doen zelfs aan wedstrijden mee onder het motto: "Ik ga voor de overwinning, maar door mijn inzet ben ik al winnaar". Naast atletiek worden af en toe ook andere activiteiten georganiseerd.

Mensen met een verstandelijke beperking vanaf acht jaar in staat te stellen om met plezier samen atletiek te beoefenen en te integreren binnen de vereniging.

VOORWAARDEN Om met de trainingen mee te doen moet de atleet zich redelijk zelfstandig kunnen redden (zelf naar toilet, zelf aan- uitkleden, zelfstandig bewegen, dus geen ernstige lichamelijke handicap). De atleet moet een dusdanig verstandelijk vermogen hebben, dat hij of zij een eenvoudige verbale instructie begrijpt. De atleet moet zelfstandig (bijvoorbeeld met een taxi) of met een ouder/begeleider naar de atletiekbaan kunnen komen.