• Zaandijk en Knollendam strijden om de punten

    Henk Dil

Scoren in het juiste doel: ook in 2018

Volop kansen voor Zaanse voetballers

STREEK Halverwege het voetbalseizoen voor amateurs maken we de balans op. Daarnaast blikken we vooruit. Later dan in voorgaande jaren begonnen de wedstrijden in 2017 pas na de zomervakantie. De competitie 2018-2019 zal ook later van start gaan. De tweede en derde divisie op 25 en 26 augustus, de hoofdklasse op 1 en 2 september en de klassen van de categorie A en B in het weekeinde van 22 en 23 september. Volgens goede traditie staan in september eveneens bekerduels op het programma.

TERUG NAAR NU Op 27 en 28 januari heeft de eerste speelronde plaats. Duels die een kleine maand geleden vanwege hevige sneeuwval werden afgelast, zijn verschoven naar 3, 4, 24 en 25 februari.
Wat het zaterdagvoetbal betreft, Hellas Sport uit Zaandam zorgt met een tweede plaats in 3A voor een aangename verrassing. Buurman PSZ mikt op een plek in de middenmoot. ZCFC uit Wijdewormer en De Zilveren Schapen (DZS) uit Wijdewormer zitten in de hoek waar de klappen vallen en wachten op betere tijden. Sporting Krommenie, Fortuna Wormerveer, Saenden en, Blauw Wit W. uit West-Knollendam spelen in 4A. Zaanlandia uit Zaandam en Westzaan strijden samen met De Dijk en AC Amsterdam in 4C om de titel.

ZONDAGVOETBAL Fortuna Wormerveer levert in de eerste klasse A knap werk, al tien keer ongeslagen en 22 punten. Doelsaldo 25 voor en negen tegen. Niets is onmogelijk, zoals promotie naar de Hoofdklasse. Voor het veroveren van de titel zijn koploper JOS Watergraafsmeer (11-23 punten) en Legmeervogels (11-23 punten) concurrenten. Op 28 januari komt Legmeervogels bij de Gladoren op bezoek. De uitwedstrijd van Fortuna Wormerveer tegen deze tegenstander volgt 15 april. JOS wordt in Amsterdam een inhaalwedstrijd en 20 mei ontmoeten beide teams elkaar in Wormerveer. Assendelft (doelsaldo tien voor en 21 tegen) staat na elf wedstrijden met zes punten in de staart, maar hoopt zo snel als mogelijk de weg omhoog te vinden. Wie weet al levert 28 januari thuis tegen S.V. Hoofddorp de volle buit voor de formatie van het duo Chris Dekker en Paul Bergkamp op. De return van de derby tegen Fortuna Wormerveer is op 8 april.
In 2A treffen we drie Zaanse teams in het linkerrijtje aan: Zaanlandia (Zaandam), KFC (Koog aan de Zaan) en Zilvermeeuwen (Zaandam). Zaanlandia, bijgenaamd de Zwartjes, verloor op sportpark De Koog met 3-2 en won op eigen veld met 3-1 van de Meeuwen. Op 25 maart komen de Kogers op bezoek. Een week later, 1 april, volgt voor de mannen van hoofdtrainer Ronald Dooijeweerd de return op sportpark Poelenburg. In 3B staat Hercules Zaandam in de kopgroep.
DERBY'S Opvallend is de vierde klasse D. Maar liefst acht Zaanse ploegen leveren hevige strijd. Lijstaanvoerder WSV'30 uit Wormer heeft na elf wedstrijden 20 punten en nummer drie RCZ Zaandam na negen speelrondes 19 punten. Saenden Wormerveer is vierde (8-15 punten). Achtervolgers zijn vv Westzaan (10-15), SVA (10-14), vv Knollendam (10-14), zvv Zaandijk (10-12), Rood Wit Zaanstad (10-11) en Sporting Krommenie (11-10). Speelschema, op 28 januari o.a. Knollendam-WSV'30, Westzaan-RCZ, Saenden-De Wherevogels en SVA-SDOB. Nummer één WSV'30 won tot nu toe onder andere van Saenden, Sporting Krommenie, Rood-Wit Zaanstad, RCZ en Westzaan. Derby's voor WSV'30 zijn verder 4 februari thuis tegen Saenden, 11 februari uit tegen Sporting Krommenie en 11 maart uit tegen Zaandijk. VV Jisp komt met wisselend succes uit in de 5B.