• Jeugdschaatsen in optima forma

Schaatsen leren een goede basis

STREEK Vaak lezen we over klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Schrikt dit mensen af om hun kinderen het schaatsen bij te laten brengen? Het schaatsen is het mooiste om te doen in de natuur op natuurijs in Nederland maar er zijn zo veel alternatieven.

Denk bijvoorbeeld aan de vele kunstijsbanen in Nederland waarvan er een aantal in de buurt van de Zaanstreek liggen. Naar één van die ijsbanen, die in Haarlem gaan Zaanse kinderen al vanaf 1980 ieder jaar om het schaatsen te leren, beoefenen en plezieren. Er is een commissie "JeugdSchaatsen Zaanstreek" die al die jaren voor deze kinderen het vervoer, toegang en de lessen verzorgt.

Sinds een aantal jaar loopt de deelname terug, wat erg jammer is laat Jerry Tania namens JSZ weten. 'Stel je eens voor net als dat er in zomers uitzonderingen zijn als we naar het weer kijken en in de winter komt er plotseling toch een pak ijs in de sloot, wat dan met onze kinderen die niet kunnen schaatsen en het alleen niet kunnen leren.'

OPROEP In Zaanstad en Wormerland kunnen de kinderen op de basisschool in groep 3 t/m 8 deelnemen aan het Jeugdschaatsen in 2018. De kinderen worden op verschillende opstapplaatsen in Zaanstad en Wormer opgehaald en naar de ijsbaan Haarlem gebracht. Op de baan krijgen zij de beginselen te leren. Als ze wat verder zijn oefenen en trainen ze om een nog betere conditie te krijgen.

Na tien weken kunnen zij zich zelf lekker redden op het ijs en kunnen in de toekomst wanneer er ijs in de sloten komt lekker spelen of een tocht rijden.

Op de kunstijsbanen in Amsterdam, Alkmaar, Hoorn en Haarlem kun je altijd terecht.

De kinderen die hun hobby of sport er in zien kunnen daarna bij een schaatstrainingsgroep zich aanmelden. Kijk op www.jeugdschaatsenzaanstreek.nl voor alle informatie.

Kosten voor 10 weken zijn € 65,- De lessen zijn vanaf 6 januari 2018 iedere zaterdag t/m 10 maart.