• Dolblije KZ/Hiltex spelers bedanken hun publiek

    Kees Klinkenberg

KZ/Hiltex weet hoofd koel te houden

KOOG AAN DE ZAAN Om het in goed Saens te schrijven "Never a dull moment' in het topsportcentrum De Koog. Dat bleek zaterdagavond maar weer eens toen KZ/Hiltex een uiterst belangrijke 24-19 zege boekte tegen Fortuna Delft.

In de week voorafgaand passeerde er weer de nodige zaken die mogelijk verstorend zouden kunnen werken. Dat was het overlijden van Adri Zwaanswijk vanzelfsprekend niet. Volkomen terecht werd er een beschaafde minuut stilte gehouden vanwege het overlijden van het geweten van de korfballende wereld. Korfbalpionier Adri Zwaanswijk is op 88-jarige leeftijd overleden. Als speler van het Haagse HKV kwam hij elf keer uit voor het Nederlands team, maar na zijn loopbaan bewees hij pas echt zijn waarde voor de korfbalsport. Vanaf 1962 was Zwaanswijk zestien jaar lang bondscoach van Oranje, waarna hij zich toelegde op de het internationaal op de kaart zetten van het korfbal. De sport wordt heden ten dage in bijna 70 landen gespeeld.

Incidenten met ongetwijfeld gevolgen op de langere termijn zijn het uiterst plotselinge vertrek van Naomi Zuidweg en de blessure van Sanne Pasma. Met het oog op komend seizoen lijkt de dameskeuze nu al te beperkt en ontkomt coach Wim Bakker er niet aan de transfermarkt op te gaan.

Na die minuut stilte was het meteen KZ dat een kans kreeg. Alwin Out was het eindstation van een doorloper. Hij probeerde deze af te maken met één hand. Dat mislukte. Oud Koogs topschutter Klaas Stark had liever gezien dat de jonge Koogse speler het karwei met twee handen had gedaan. 'Zo ging dat vroeger ook het beste. Maar ik snap dat het tegenwoordig anders gaat.'

Gelukkig bleek dat kleinigheidje geen factor van belang in het vervolg. De Koogse ploeg pakte het spel energiek op en wist richting de pauze telkens de voorsprong te behouden. Soms met twee, dan weer met drie goals verschil. Bij rust was het zelfs vier verschil (13-9). Pas vlak voor het laatste fluitsignaal van arbiter Marcel Luttik maakte Fortuna fenomeen Marcel Segaar aanstalten het veld te betreden. De 32 jarige en 1.94 meter lange Delftenaar is al jaren een fenomeen en hoewel hij buiten het veld 'gewoon een aardige jongen' is staat hij binnen de lijnen meer dan zijn mannetje. 'Alles voor het resultaat' is zijn motto.

Hoe belangrijk zijn inbreng kan zijn werd al snel duidelijk toen hij na vijf minuten spelen werd ingebracht. Zijn eerste drie schoten op de mand waren meteen raak. Toch bleek ook Segaar gewoon een mens. Met nog elf minuten te spelen miste hij een strafworp.

Ook in het tweede deel van de geen moment vervelende partij bleef KZ/Hiltex aan de goede kant van de score. Het verschil was regelmatig vier doelpunten en juist in de fase waarin de knock out uitgedeeld kon worden slonk de voorsprong tot twee goals (19-17, 20-18, 21-19). In de slotfase toonde Alwin Out zich echter de koelste man van het veld. Twee keer achtereen schot hij met scherp en de serie werd uiteindelijk afgemaakt door Jordi Pasma zodat Topsportcentrum De Koog weer uit zijn dak kon gaan met de 24-19 als prettige oorzaak.

Doelpunten KZ/Hiltex: Stijn van der Vegt (3), Alwin Out (6), Joost Hofman (2), Jordi Pasma (5), Esther Cordus (1), Anna kriek (3), Rosemarie Roozenbeek (3) en Marjolein Schenk (1).