• ht cOMITÉ

44e Harlingen-Terschelling (HT) Sloepenrace

STREEK De HT is de Koninginnetocht onder de sloeproeiraces. Met de HT is het allemaal begonnen... De eerste oversteek van Harlingen naar Terschelling werd geroeid op zaterdag 21 juni 1975 in het kader van de manifestatie “100 jaar Hogere Zeevaartschool Willem Barentsz” door de sloepen “Houtman” en “De Rijp”. Vandaag de dag doen ook Zaanse sloeproeiers mee aan dit wereldkampioenschap sloeproeien.


 

De HT Sloepenrace, een ca. 34 km lange oversteek over de Waddenzee, één van de zwaarste roeitochten in dit land. Als het weer niet optimaal is wordt de strijd aangegaan met golven, wind en getijdestroom. Er zijn dan ook regelmatig uitvallers in deze race.  

Sloeproeien is verbonden met de Nederlandse geschiedenis. De VOC schepen in de middeleeuwen hadden roeisloepen aan boord, welke werden gebruikt voor transport van schip naar de wal, of voor het 'uitroeien' van de trossen waarmee afgemeerd werd. Eind 17e eeuw hadden de Nederlandse zeilende walvisvaarders sloepen mee om op de walvissen te jagen, deze snelle 'whale-boat' sloepen waren voorzien van een harpoen. De reddingsloep is ook al honderden jaren aanwezig op onze koopvaardij- en marineschepen. De Marine heeft al jaren de statige B2 sloepen. In de havens werden honderden jaren lang jollen gebruikt door de 'vletterlieden'. Vervoer van mensen of materialen, assistentie bij ankeren en aan- en afmeren, maar ook voor de haringvisserij werden de vletterlieden ingezet. Ook het loodswezen kent een rijke historie met sloepen.

De tocht die iedere roei(st)er minstens één keer moet hebben geroeid, is de machtige Harlingen-Terschelling oversteek. Deze HT is ontstaan in 1975. Tot die tijd werden op Terschelling al jarenlang sprintwedstrijden gehouden, met een onderlinge strijd tussen de roeiers van de WBS (zeevaartschool Willem Barentsz) en de roeiploeg van de OKA18 (een gezellige kroeg op West!).

In 1975 bestaat de zeevaartschool 100 jaar, en op 21 juni van dat jaar starten twee sloepen aan de eerste 'prestatietocht' Harlingen-Terschelling. De 'Houtman' met het WBS team en 'De Rijp' met het OKA18 team arriveren bijna 5 uur later op Terschelling, en een traditie was geboren.

In '76 deden er drie sloepen mee, en gestaag is dit uitgegroeid tot het maximum aantal deelnemers; 130 sloepen. De HT commissie heeft een belangrijke doelstelling: de sloepen die aan de HT mee doen dienen authentiek te zijn, en aan het HT-reglement te voldoen. De riemen zijn van hout, zonder contragewichten, zonder kraag waarmee ze in de dollen blijven zitten. Kortom, HT roeiers roeien net zoals onze verre voorvaderen in de middeleeuwen!

ZAANSE INBRENG 

Vrijdag 11 mei zal zich weer een ware armada van sloepen laten wegschieten vanuit de haven van Harlingen. Op het eiland Terschelling zijn dan al heel veel supporters in gespannen afwachting hoe hun helden het er vanaf zullen brengen. Namens de Zaanstreek roeien mee de Saense Kat met 't Anckertje, de stichting Sloeproeien Wormerveer met de Huysman en Gaan'87 met de Vergaan.
De Zaanse sloepen zijn dit jaar allemaal uitgerust met een tracker en direct te volgen op het Wad.