• Sloeproeien in historisch decor

    ZAANS.NL

Zaanstad klaar voor spektakel Slag om de Zaan

ZAANSTREEK Het spektakel Slag om de Zaan heeft zaterdag 20 april voor de 16e maal plaats. Bijna 1.000 roeiers vanuit heel Nederland wagen zich weer aan een race over ruim 16 kilometers Zaan.

De sloepenrace, het officieuze startsein voor het Zaanse evenementenseizoen, is een feest voor deelnemers en toeschouwers. Start-, finish- en middelpunt vormt de oude Verkadefabriek in Zaandam. Deze oude chocoladefabriek geeft een voorproefje van het prachtige erfgoed dat de achtergrond vormt voor de sloepenrace zelf.

Vanaf 8.00 uur 's morgen al gaan de in totaal 87 sloepen te water, zodat om 11.00 uur het eerste startschot kan worden gegeven voor de dames. De heren gaan om 14.00 uur van start. Roland Lindner van de Zaanslag-organisatie: "Bij de Zaanse dames zal de strijd gaan tussen Interballast en Brand. Bij de heren zal de strijd om de titel 'beste Zaanse team' zich voornamelijk afspelen tussen de Huysman en 't Anckertje. Heel benieuwd of de Huysman voor het eerst sinds 2013 't Anckertje zal weten te verslaan! Naast de strijd tussen de Zaanse teams wordt er ook hard geknokt om de punten voor het Nederlands kampioenschap. Alle titelkandidaten zijn vertegenwoordigd en het beloofd een schitterende strijd te worden."

De sloepen gaan eerst richting de sluis in Zaandam voor de eerste keerboei. Daarna gaat het richting Koog aan de Zaan, Zaandijk, Zaanse Schans, Wormerveer en tenslotte de keerboei bij de Prins Clausbrug in Wormer. De sloepen finishen waar ze ook starten, bij de oude Verkadefabriek aan de Westzijde in Zaandam.

PROGRAMMA MET MUZIEK

Het programma wordt aangevuld met barbecue voor de deelnemers en muziekoptredens waar iedereen van kan meegenieten. Op kade bij start en finish is er tussen 14.00 en 16.00 uur bluegrass van 'The Tall, The Fat and The Ugley', in Wormerveer doet shantykoor Bruyne Zeelen het terras van Café Sman aan om 14.30 uur en 's avond voor en na de prijsuitreiking om 18.00 uur speelt in De Koekfabriek de band Jawis. Op Zaanslag.nl vind je het volledige programma.

HISTORIE SLOEPROEIEN
De geschiedenis van het sloeproeien is nauw verbonden met die van de scheepvaart en dus de Zaanse historie. Met sloepen voer men tussen schip en wal, hielp men met aan- en afmeren, werden mensen gered en jaagden zeilende walvisvaarders op walvissen. Op zeevaartscholen was het sloeproeien lang een verplicht vak. Waar sloepen waren, ontstonden ook wedstrijden. Inmiddels zijn er een kleine 250 sloepen actief in het Nederlandse wedstrijdcircuit, en worden er jaarlijks ruim 20 wedstrijden georganiseerd. De Slag om de Zaan is een geliefde. En niet in de laatste plaats vanwege de mooie omgeving.

ZAAN ALS GOUDADER

De zestien kilometers Zaan die tijdens de sloepenrace wordt afgelegd, voeren lang een rijke geschiedenis. Tijdens de Gouden Eeuw bloeide in de Zaanstreek de handel, scheepsbouw en industrie op dankzij rivier de Zaan. Honderden molens draaiden er ooit hier langs de Zaan. En dankzij de houtzaagmolens kreeg ook de scheepsbouw hier een impuls. Zelfs de Russische tsaar Peter de Grote kwam in 1697 naar Zaandam om van de scheepsbouw te leren.

PAKHUIZEN EN OUDE FABRIEKEN

Prachtige pakhuizen en oude fabrieken aan de oever herinneren aan een tweede bloeiperiode. Dankzij de Zaan, en het Noordzeekanaal, werden fabrieken, pakhuizen, steden en zeehavens met elkaar verbonden. "Het dichte netwerk van beurtdiensten door motorboten zorgde ervoor dat de pinda's van Duyvis, biscuits en chocolade van Verkade, toverrijst van Lassie en macaroni van Honig uiteindelijk in de provisiekasten van de Nederlanders terecht kwamen," is op verhalensite Oneindig Noord-Holland te lezen. Provisiekast van Nederland werd onze streek destijds genoemd en is nog altijd sterk in food.