• De bemanning Lisette Grinwis, Daan Weel, Andy van 't Veer en Kyo Freesen.

    Rob Huijpen

Zaanse zeepkist bij 'Wijk aan Zeep'

HEEMSKERK Lisette Grinwis, Daan Weel en Andy van 't Veer komen uit Assendelft en medeleerling Kyo Freesen woont in Krommenie. Deze leerlingen van het Kennemer College Beroepsgericht in Heemskerk doen op 28 juni van dit jaar, met hun zelfgemaakte zeepkist "Worst 22", mee aan de zeepkistenrace van Wijk aan Zee.

WORST

Het Zaanse team "Worst 22" (liever niet de Engelse vertaling van worst!) heeft het afgelopen tweede schooljaar veel kennis opgedaan van verschillende technieken binnen het Vakcollege Techniek.

De leerlingen kozen speciaal voor het Kennemer College Beroepsgericht vanwege de technieklessen en fietsen daarvoor elke dag over de Communicatieweg naar school.

Hun oriëntatie op de vakken heeft er toe geleid dat in de zeepkist alle geleerde disciplines zijn toegepast. Andy vertelt: "Het gestroomlijnde frame is van metaal en aluminium, er is hout in verwerkt en elektra".

Genieën Kyo en Daan vertellen lachend dat ze niet weten of de zeepkist de rit van het duin zal overleven. Lisette en Andy hebben veel ervaring op de kartbaan en zijn vol vertrouwen.

"Wij wonen op de Genieweg en daar komen de genieën vandaan!" Het viertal is op elkaar ingespeeld en hebben zichtbaar veel plezier in de samenwerking.

KUILTJE

De testritten voor de school verliepen niet helemaal vlekkeloos, maar toch hopen de leerlingen in 22 seconden beneden te zijn en daarmee "De Duitser" (winnaar 2018) te verslaan.

Voor docent Rob Huijpen is de ultieme test, de rit vanaf het viaduct na het spoor aan de Communicatieweg.

"Daar zit zo'n lekker keultje aan het eind", zegt hij met een Zaans accent. De techniekdocenten hebben taart beloofd als het team eerste wordt.

De zeepkistenrace in Wijk aan Zee is op vrijdag 28 juni en de eerste manche start om 19.00 uur.