• Gerritjan Huinink

Zaanse iktoon opent in Wormerveer

STREEK De Zaanse editie van de landelijke amateurkunstmaand iktoon opent zaterdag 1 juni met het Saentube evenement in De Groote Weiver in Wormerveer. Dit is een evenement voor en door online videomakers dat De Groote Weiver samen organiseert met FluXus en Baaz. Een mooie start voor een maand waarin de Zaanse amateurkunst zich middels tientallen activiteiten toont. Een overzicht vind je op iktoonzaanstreek.nl.

Op het Saentube evenement spreken online influencers als Sanne Vliegenhart (Books&Quills) en Kim Koghee (Kim's vlog). Daarnaast zijn er workshops vloggen van FluXus netwerkdocenten Gabrielle Bosman en Niels Otten. Als gimmick kun je filmpjes van jezelf laten maken tegen verschillende achtergronden met behulp van een green screen en er is live muziek van de band Blanks.

Het evenement heeft plaats tussen 14.00 en 22.00 uur bij De Groote Weiver, Industrieweg 1a in Wormerveer. Kaarten zijn 5 euro en geven toegang tot het volledige programma. Meer hierover op Facebook.com/Saentube.

Zaanse hoogtepunten iktoon De opening met een nieuw festival op zaterdag is bijzonder, maar dat is de jarenlange aanwezigheid van iktoon op de Zaanse Kinderboekenmarkt ook. Zondag 2 juni zijn er twee podia tijdens dit evenement waarop jonge Zaanse talenten hun kunsten tonen. Diezelfde middag is er bij FluXus in de Verkadezaal in Zaandam een meezingfeest voor Nederlanders en medelanders. Ook staat er weer een Muziek op de Gracht op de agenda voor zaterdag 22 juni, de vijfde editie inmiddels!, kun je in het Zaantheater op diezelfde zaterdag terecht voor het jongerentheaterfestival JOteVAL en doet talentenjacht Zaanse Juweeltjes weer een rondje door de Zaanstreek. De amateurkunst maand wordt 30 juni afgesloten met het musicalconcert History of Musicals op Voor een volledig overzicht van de amateurkunstactiviteiten in iktoonmaand juni kun je terecht op www.iktoonzaanstreek.nl.

Iktoon de Zaanstreek maakt deel uit van de landelijke iktoon-campagne waarin men heel Nederland tot podium van alle amateurkunstenaars wil maken. In 2018 waren ruim 7.500 Zaanse amateurkunstenaars actief.