• De Eikelaan in Krommenie nieuwbouw

Woningen Eikelaan feestelijk opgeleverd

KROMMENIE De 32 nieuwbouwwoningen aan de Eikelaan in Krommenie zijn donderdag j.l. feestelijk opgeleverd. In het project "Aan de Laan" realiseerde Parteon 16 sociale huurwoningen en 16 koopwoningen.

SLOOP EN NIEUWBOUW Sinds 1923 stonden op deze locatie aan de Eikelaan 40 huurwoningen. De funderingen van de woningen waren slecht. De woningen stonden scheef, ramen gingen klemmen, er waren vochtproblemen. Na onderzoek bleek dat sloop en nieuwbouw de beste oplossing was om kwalitatief goede woningen te realiseren die weer jaren mee kunnen.

EMOTIE In 2014 informeerde Parteon de bewoners over de sloopplannen en dit bracht een stroom aan emotionele reacties op gang. Bewoners waren verknocht aan de locatie en hun woning. Zij deelden hun mening via de pers en lieten hun ongenoegen via diverse acties merken. Parteon ging met alle bewoners in gesprek en in gezamenlijk overleg is gezocht naar passende vervangende woonruimte. Eén oud-bewoner is weer naar de Eikelaan terug verhuisd.

VERNIEUWDE EIKELAAN De 32 eengezinswoningen zijn ontworpen door FKG architecten en gebouwd door aannemer Van der Gragt. In het plan zijn eveneens twee parkeerterreinen gerealiseerd. De koopwoningen waren snel verkocht, vier huurwoningen zijn momenteel verhuurd. De overige huurwoningen zet Parteon voorlopig in als wisselwoningen bij renovatieprojecten waarbij huurders tijdelijk andere woonruimte nodig hebben.

SCHUILPLAATSEN Op de locatie stonden ook twee kleine privé-schuilplaatsen. In aanloop naar de Tweede Wereldoorlog zijn deze door particulieren gerealiseerd om hun gezin te beschermen bij een luchtaanval. In overleg met de gemeente Zaanstad en de Stichting Militair Erfgoed Groot Amsterdam (MEGA) is besloten deze bijzondere privé-schuilplaatsen te behouden. Parteon heeft de schuilplaatsen gerestaureerd en verplaatst zodat ze nu voor iedereen zichtbaar zijn.

DANK Parteon vierde de oplevering met oud-huurders, nieuwe huurders, particuliere eigenaren en professioneel betrokken. "We sluiten een stormachtige tijd af en hopen dat zowel oud-huurders, nieuwe huurders en de nieuwe eigenaren een plek hebben gevonden waar zij veilig en met plezier kunnen wonen", zei Harry Platte, directeur-bestuurder van Parteon in zijn speech. Oud-bewoonster Marieke van den Berg las een mooie brief voor over haar herinneringen aan de Eikelaan en de toekomst die de nieuwe bewoners hier nu tegemoet gaat. Aannemer Van der Gragt deed alle huurders en eigenaren een Nederlandse vlag cadeau.