• Ad en zijn containers

    FREE Fotografie

Weekend vol Babbels Live

KROMMENIE Nog een paar dagen tot het weekeinde van BABBELS LIVE met op zaterdag de Nederlandstalige bandzangers en op zondag onder meer de hoofdacts De Dijk en Bløf.

Guus Bauer

Het is de vijfde keer dat Ad de Lange dit evenement organiseert, met uiteraard de steun van veel vrijwilligers. De Lange: 'De voorbereiding wordt elk jaar wel iets gemakkelijker, maar het mag nooit routine worden. Je leert elke keer weer bij.' Hij laat het draaiboek zien, een dikke map die wat is beroet, maar wonderwel de brand van 2017 heeft overleefd. Tijd om iets van het programma te onthullen.

Op zaterdag trapt DJ Start heel toepasselijk het festival af, gevolgd door de presentator en sfeermaker van die dag: De Zingende Schlager Sjors Verdellen, die doordeweeks keurslager is in Ubachsberg, Limburg en tevens superentertainer. Het betreft hier een goede vriend van Ad de Lange

Het betreft als geschreven een goede vriend van Ad de Lange, en we mogen het nu wel verklappen, daarnaast niemand minder is dan Roy Smolenaars, de leadzanger van de festivalband bij uitstek: de Nederlandse mash-up groep Memphis Maniacs.

De Lange: 'Het is misschien eens mooi om te vertellen hoe die vriendschap met Roy en met de andere bandleden is ontstaan. In 2014 speelden ze bij de eerste editie van BABBELS LIVE. Ze wilden na afloop van hun set in het midden van het programma snel naar huis toe om in de bus terug het WK voetballen te volgen. We raakten in gesprek en ze bleven toch nog maar even. De sfeer beviel hen zo goed dat ze uiteindelijk de hele avond op het festivalterrein zijn geweest, tot en met het optreden van de slotact Golden Earring aan toe. Elk jaar speelden ze vervolgens op BABBELS LIVE. Daarna heb ik ze vaak ontmoet, bij concerten in Paradiso in Amsterdam, in Patronaat in Haarlem en op Dutch Valley. Na de brand van Babbels is Roy speciaal gekomen om te spelen met zijn vriendenband Roy & Rodjers, een band die op geheel eigen wijze jaren tachtig hits speelt. Bij die gelegenheid kreeg ik, omdat ik in korte tijd veel had meegemaakt, zijn lievelingsgitaar, gesigneerd en wel.' Ook voor Smolenaars was het duidelijk dat Ad de Lange een oprechte muziekliefhebber is. De Zingende Schlager wisselt steeds tien minuten de zangers af, achtereenvolgens Gerard Doorgeest, Ernest, Zus, Jeffrey Heesen, om 17.00 uur Wolter Kroes en daarna Lesley Williams, Benjamin, Ronald Engel, rond 19.00 Tino Martin en vervolgens John West, Dirk Drost, Snollebollekes, Lawineboys en Party Animals. Op zondag komt de Zingende Schlager nog even langs om goed nieuws te vertellen: Memphis Maniacs speelt op 15 september in Krommenie op Parkpop, uiteraard met nieuw materiaal. Zondag is er geen presentatie. De verschillende bands spelen elk vijf kwartier, waarna de tijd van de ombouw wordt gevuld door de populaire DJ Appie de Kikker wordt gevuld. Daniël Kist opent het zondagsbal, gevolgd door Waterproof Shampoo, de U2 tribute-band Achtung Babies, Bløf en tenslotte De Dijk. Het beloofd weer een geweldig festivalweekend te worden. Op donderdag gaan de laatste kaarten via een actie in De Telegraaf van de hand. Geen Zaanse muziekliefhebber mag komend weekend ontbreken.