• Sfeerbeeld uit de film 'De oorlog van mijn vader'.

    DeFabriek

Veel aandacht voor oorlog in filmprogramma van De Fabriek

ZAANDAM De komende week heeft filmtheater De Fabriek weer een afwisselend programma. I.v.m. de dodenherdenking veel aandacht voor oorlog ditmaal. Kijk voor het volledige filmprogramma en reserveringen op www.de-fabriek.nl.

Ganz: How I lost my beetle

Auto-ingenieur Ganz verraste Duitsland toen hij in 1932 in een revolutionaire, kleine auto verscheen. Het was zijn droom: een wendbare auto die iedereen zich kon permitteren. Hitler deelde zijn droom, maar in Duitsland was er geen plek voor de Joodse uitvinder. Ganz's ideeën leidden tot de uitvinding van de Volkswagen Kever, zelf raakte hij echter alles kwijt.
De film (DL/2019) gaat deze week in landelijke première en is te zien op zaterdag 4 mei om 19.30 uur en op zondag 5 mei om 16.30 uur. Voor alle Keverliefhebbers heeft de Fabriek een leuke kortingactie (zie de website).

A private war

Journaliste Marie Colvin (vermoord in 2012) was een van de beroemdste oorlogscorrespondenten van deze tijd. Onbevreesd drong ze door tot de kern van gewapende conflicten en interviewde ze rebellenleiders en dictators. De oorlogsellende?liet echter diepe sporen na in haar persoonlijke leven. Toch bleef ze doorgaan. Samen met oorlogsfotograaf Paul Conroy begon ze aan de gevaarlijkste opdracht van hun leven in de belegerde Syrische stad Homs.

De film (VS/2018) is te zien op vrijdag 3 mei om 19.15 uur en op zaterdag 4 mei om 16.30 uur. Op 3 mei verzorgt filmjournalist Alexander Zwart een inleiding voorafgaand aan de film.

De oorlog van mijn vader

In december 1944 schoten vier verzetsstrijders in een kapperszaak in Hoorn een Nederlandse SS-er dood. Als represaille voerde de Duitse bezetter vanuit de Weteringschansgevangenis vijf gevangenen aan naar het kerkplein in Hoorn en schoten deze dood. Sommige kinderen zijn destijds, al dan niet gedwongen door de Duitsers, getuige van deze executie geweest. Wat doet dat met een kind? Na de vertoning vindt een forumdiscussie plaats met de filmmaker (Joost Schrickx) en psychiater Bram Bakker. De film (NL/2018) is te zien op dinsdag 7 mei om 20.15 uur.

Claire darling

Op een zomerdag besluit Claire haar complete inboedel te verkopen en al haar spullen in de voortuin uit te stallen. Als een horde buren vecht om de antiekstukken, komen Claire's herinneringen uit haar tragische, flamboyante leven terug. De film (FR/2018) met Catherine Deneuve gaat in landelijke première op donderdag 2 mei om 20.15 uur en is verder te zien van 3 t/m 7 mei.

They shall not grow old
Grensverleggende documentaire n.a.v. de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Met geavanceerde (3D)technieken en de inkleuring van oorspronkelijke archiefbeelden is een diepgaande belevenis gecreëerd. Het commentaar is van de oorlogsveteranen zelf, uit meer dan 600 uur interviews. Dankzij de technieken lijkt beeldmateriaal van honderd jaar geleden wel vandaag opgenomen.

De documentairefilm (NZ/VK/2018) is te zien op zaterdag 4 mei om 19.15 uur en op zondag 5 mei om 16.45 uur. Op 4 mei wordt om 20.00 uur tijdens de film een minuut stilte gehouden i.v.m. de dodenherdenking.