• De prijswinnaars bijeen voor de foto.

    Jacqueline van den Heuvel

Tien vrijwilligers in de prijzen

STREEK De Gemeente Zaanstad en 'Zaankanters voor elkaar' verzorgden afgelopen vrijdag in het Wapen van Assendelft het jaarlijkse Zaanse vrijwilligersfeest met 350 vrijwilligers. Maar liefst tien Zaanse vrijwilligers vielen in de prijzen.

Onder het toeziend oog van de notaris zijn door de assistente tien prijswinnende vrijwilligers geloot. De theatersporters 'Puur Vrijwillig' speelde de winnaar en het publiek kon raden wie dat is. Eén prijs vertegenwoordigt een waarde van € 500. De winnaar bepaalt zelf waarvoor de prijs wordt ingezet. Denk hierbij aan extra promotie voor de organisatie, de aanschaf van materialen of een teamuitje.

De wethouder overhandigde de prijzen aan de volgende vrijwilligers: Agaath Geerlings (IKDB), Jan Molenaar (Vluchtelingenwerk Zaandam), Micky Biddlecombe (Stichting MOE), Willem Ruijter (Buurtcentrum A3), Ineke de Putter (Sensoor), Sandra Raino (Stichting Mama Vita), Hilga Marcus Meijer (Wereldwinkel), Herman de Graaff (Kledingbank), Yvonne de Graaf (Odion) en Paula Nussy (Erasmushuis).

Wethouder Rita Visscher-Noordzij onderstreepte hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor Zaanstad. Maar liefst één op de drie Zaankanters zet zich vrijwillig in. Vrijwilligers zorgen voor een belangrijk deel van de sociale infrastructuur, zonder hen zou de stad een stuk minder dynamisch zijn. De vrijwilligers kleuren de stad. Daarom is er, naast de wijkwaardering waarbij vrijwilligers gedurende het hele jaar in het zonnetje worden gezet, ook nog dit jaarlijkse feest.

Dit jaar was tijdens het feest extra aandacht voor de jongere vrijwilliger. In het programma onder andere een gedicht van Roselien Brondy, filmpjes met tips van jongere vrijwilligers van de molenaars, Zonnebloem en Respijtzorg, de Marshmallow Challenge en de fotoshoot 'Ben jij al met je vrijwilliger(werk) getrouwd?' Natuurlijk kon er uitgebreid bijgepraat en gedanst worden.

Veel jongere vrijwilligers vertegenwoordigden hun organisatie op het feest. Zo waren er vrijwilligers van de Huttenbouw, podium De Flux, Zaanse Molen, Jongere Ervaringsdeskundigen Zaanstad en Mozaïek.