• De poetsdraak als oefenstuk

    Jacqueline Greuter

Schone tanden op obs Het Palet

KROMMENIE Obs het Palet ontwikkelt zich tot een gezonde school. Na vorig schooljaar, het certificaat "welbevinden" te hebben behaald door middel van grote inzet en bijscholing van het personeel op het gebied van sociale vaardigheden, is de school dit schooljaar de weg van gezonde voeding ingeslagen.

Uitgangspunt daarbij is: 'We drinken water , melk of andere dranken zonder suiker en ook ons tienuurtje en de lunch is vrij van suiker. We eten oa bruinbrood, fruit en groenten en alleen met een verjaardag mag de traktatie suiker bevatten.'

Deze omslag is natuurlijk best even wennen, daarom hebben groep 5 t/m 8 bijvoorbeeld meegedaan aan een project "Ik eet het beter". Zij kregen o.a. drie keer in de week een creatief, gezond tienuurtje en werden uitgedaagd om zelf een creatief, gezonde pauzehap te bedenken en maakten een Heppie de Peppie. Dit is een een happertje, met daarin diverse eenvoudige en creatieve beweegoefeningetjes. Zo wordt het voldoende bewegen gedurende de dag gestimuleerd. Daarnaast zal de school dit schooljaar van start gaan met Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma, waarbij de kinderen gedurende een groot deel van het schooljaar, in de pauze gratis groente en fruit krijgen.

Aansluitend bij deze gezonde weg die de school is ingeslagen, hebben de kinderen de afgelopen week "poetsles" gehad van de dames van De Poetsbus uit Castricum. Alle kinderen konden een kijkje nemen in De Poetsbus, een prachtige, grote, knalgele schoolbus uit Amerika. De ouders en hun kinderen konden voorlichting krijgen in De Poetsbus over de goede verzorging van het gebit. Zo weten zij dat ze minimaal twee keer hun tanden moeten poetsen en dan de ouders daarna nog even na poetsen.

"Met de poetsdraak konden de kinderen goed zien hoe je moet poetsen. Welgeteld 5 tellen rustig met een horizontale beweging per stukje gebit poetsen. Dat werd tellen voor de kinderen. Gelukkig mocht de poetsdraak in de klas van meester Jan-Paul en juf Monika blijven logeren. Dat vonden de kinderen geweldig. Elke dag hebben zij het gebit van de draak gepoetst." Vertelt meester Jan-Paul van groep 1/2b enthousiast.

Op deze speelse manier is door de 'Poetsdames" op het niveau van de kinderen, voorlichting gegeven over de nauwkeurige verzorging van het gebit, wat bijdraagt aan een goede gezondheid.