• TV Zaanstreek is zichtbaar in 110 ‘gezichten’ van het groeiend aantal vrijwilligers zoals dit team tijdens het Dam tot Damweekend.

    TESSA MEIJER RTV ZAANSTREEK

RTV Zaanstreek voldoet aan eisen

ZAANSTREEK ,,De toekenning is de erkenning voor de grote inzet van medewerkers en vrijwilligers. En het bewijs dat we op de goede weg zijn in de ambitie een eigentijdse lokale omroep te zijn die objectief nieuws brengt uit de haarvaten van de Zaanse samenleving", zegt Jelle Linnekamp, voorzitter van RTV Zaanstreek over de toekenning van de extra aangevraagde subsidie voor ZaanTV en Zaanradio.

De lokale omroep voldoet aan de reeks prestatieafspraken zoals door de gemeente opgesteld voor de verhoging van de subsidie met 60.000 euro. Aldus besloot het college van Ben W vorige week. Er is voor het college geen grond om de ophoging van de subsidie niet door te voeren. Die is nodig wil RTV Zaanstreek verder professionaliseren en crossmediale verslaggeving op radio, televisie én internet blijven realiseren.

De gemeente Zaanstad vindt een vitale, onafhankelijke lokale omroep belangrijk bij het informeren van de Zaanse samenleving en heeft deze taak bij RTV Zaanstreek uitgezet. Het inmiddels 110 mensen (waarvan 98 procent vrijwilligers) sterke team brengt 100% Zaans nieuws in de vorm van ZaanTV en Zaanradio. En online op rtvzaanstreek.nl, de eigen app en sociale media-kanalen als Facebook, YouTube en Twitter.

Om aan te tonen dat er werd voldaan aan de gestelde voorwaarden en zichtbaar te maken wat er wordt gedaan voor toekenning van de jaarlijkse subsidie, moest bestuur en redactie afgelopen maanden laten zien de extra subsidie waard te zijn.

MEER BEREIK SOCIALE MEDIA De afgelopen maanden is zowel voor als achter de schermen hard gewerkt aan zichtbaar maken in nakomen van de afspraken. Dit heeft onder meer geresulteerd in een stijgend aantal bezoekers op website, meer volgers en unieke content op sociale media. Dagelijks verschijnen er op www.rtvzaanstreek.nl, de eigen app, Facebook en Twitter allerlei Zaanse nieuwtjes.

Jelle Linnekamp toont zich tevreden over de groei maar zegt tegelijk ,,We zijn een goede stap verder, maar er is nog een weg te gaan voordat we op het niveau zijn zoals we dat als bestuur en redactie voor ogen hebben. Zo ziet de kijker op ZaanTV steeds meer vaste, herkenbare blokken (zoals Zicht op de Zaanstreek, het nieuwsblok op ieder uur). Nieuws over cultuur, sport en politiek worden in de naaste toekomst nog duidelijker geprogrammeerd."

VAN VOGELHUISJES TOT KONING ZaanTV registraties zijn onder meer gemaakt van Zaanse evenementen als de Dam tot Dam, het Fashion & Lifestyle Event, de 'Kaike en koiere-markt' in Zaandijk en de Zaanse UITmarkt. Maar ook de 'gewone Zaankanter' die vogelhuisjes maakt, kwamen in beeld. Tot de nieuwe talkshow The Voice of Leadership waarin bekende Zaankanters/Nederlanders aan de tand worden gevoeld en het bezoek van onze Koning Willem Alexander aan verzorgingstehuis Groenland. ,,Dit is nog maar het begin, want we barsten van de ambities", stelt ZaanTV-programmeur Hans Fiere enthousiast.
VOORSTEL Nu ligt het voorstel ter tafel de subsidieophoging vanaf 2019 structureel toe te kennen. Met die toevoeging dat 'het college de inspanningen van RTV Zaanstreek zal blijven volgen, juist omdat zij het van groot belang acht dat de Zaanse lokale omroep haar rol blijft vervullen.'

BLIJFT HET ZWAARD VAN DAMOCLES ZO BOVEN DE OMROEP HANGEN? Voorzitter Linnekamp: ,,Dat de gemeente vinger aan de pols houdt, kan ik me voorstellen. Ook terecht. Het gaat om resultaat. Wij hebben laten zien dat waar te kunnen maken. Maar waar de raad ook op kan vertrouwen is dat het wederzijds is. De taak van de media is ook de politiek op journalistieke wijze te blijven volgen."