• Wendy Barendsma en Ferry Carpintero

    Free Fotografie

Proeven wat Spanje in huis heeft

KROMMENIE Na een grondige verbouwing is op de Heiligeweg 15b te Krommenie, in het pand waar voorheen de schoenmaker gevestigd was, de Spaanse delicatessenwinkel Hollandaluz geopend. Wendy Barendsma en Ferry Carpintero hebben een sfeervol Spaans pleisterplaatsje gecreëerd met een keur aan originele producten die ook ter plekke genuttigd kunnen worden, onder het genot van een klein glaasje wijn bijvoorbeeld.

Door Guus Bauer

Hollandaluz wil met nadruk ook een proeflokaal zijn. Dat alles is niet uit de lucht komen vallen. In 2012 is Carpintero begonnen met de online delicatessenzaak Delicioso, waarbij in eerste instantie aan de groothandel en aan restaurants werd geleverd, maar waar naar verloop van tijd ook de particulier werd bediend.

Carpintero is van Spaanse afkomst, om preciezer te zijn komt zijn familie uit de meest zuidelijk gelegen autonome regio Andalusië, uit Almería, een stad aan de Middellandse Zee. Hij heeft daardoor een direct contact met de lokale markt. Hollandaluz maakt dankbaar gebruik van de ervaring die Carpintero in de loop der jaren heeft opgedaan met betrekking tot inkoop en transport.

Aanvankelijk werd de bedrijfsnaam gevoerd door een Spaanse dame in Amsterdam in de Haarlemmerstraat, een klant van Delicioso, afkomstig uit Granada. Zij wilde na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, en na zestien jaar met veel liefde de lekkerste producten te hebben geleverd, haar bedrijf overdoen.

Er zijn verwoede pogingen gedaan om de zaak daar voort te zetten, maar de eigenaar van het pand vroeg een exorbitante huur en bovendien ook nog een enorm bedrag aan locatiegeld. En waarom dan niet je droom verwezenlijken in je woonplaats Krommenie, in de Zaanse regio waar van oudsher zich veel Spaanse families hebben gevestigd, waarvan de mannen werkzaam waren in de fabrieken. De schoenmaker ging eveneens met pensioen en zocht een huurder.

Zo valt alles samen. Hollandaluz is er niet alleen voor Spaanse nazaten, maar voor eenieder die geïnteresseerd is in de Spaanse traditie, in de Spaanse kwaliteitsproducten. Ze voeren bijvoorbeeld exclusief een serie oliën van het prijswinnende merk Knolive. Maar misschien nog wel interessanter zijn de producten van de kleine molen Los Raigones. Een olijfboer die met liefde zijn vak bedrijft en niets geeft om competities.

Kom naar de Heiligeweg in Krommenie voor een lekker broodje, voor de verfijnde Pata negra, (bak)chorizo, bloedworst en binnenkort ook de beroemde gedroogde worst Fuet, de heerlijke schapenkaas Manchego of een van de andere hier wat minder bekende delicatessen. Hollandaluz zal ook regelmatig schotels maken zoals paella. Er pruttelde tijdens het bezoek van uw verslaggever net een mooie Spaanse bonensoep op het vuur. De catering komt goed op gang. Er is daarnaast ook een beperkte hoeveelheid aan pannen, keramiek en schoonheidsproducten te koop.

Hollandaluz is, zeker voor Spaanse begrippen, nogal stilletjes opengegaan. Volgens Barendsma komt er binnenkort nog een festiviteit. De producten zijn in elk geval een feest voor de tong. Viva España, of beter Viva Andalucía.