• Het interieur van Yamato Sushi aan het Rosariumplein

    Tekst Guus Bauer / FREE Fotografie

Poké bowls in Krommenie

STREEK Nog niet zo lang geleden was een bezoek aan een Japans restaurant behoorlijk kostbaar. Maar door de opkomst van het 'all you can eat' concept en de ongekende populariteit van de sushi als smakelijke, gezonde snack kun je tegenwoordig heel gunstig genieten van deze verfijnde keuken. Al zeker bij Yamato Sushi aan het Rosariumplein 6 te Krommenie.

De porties zijn hier ruim en de prijs ligt onder het niveau van bijvoorbeeld de restaurants in Amsterdam-Buitenveldert waar traditiegetrouw veel Aziaten wonen en de keus heel breed is. Begin dertiger Yeewah Yuen, de bevlogen eigenaar van Yamato Sushi, is als vanzelf in deze branche gerold. Al tijdens zijn middelbare schooltijd werkte hij in het weekend in de Amsterdamse horeca. In een cafeetje zorgde hij voor de koffie, thee en broodjes. De eigenaar zag dat hij talent had en nam hem fulltime aan bij Tokio café, het allereerste 'all you can eat' restaurant van Nederland op het Spui in Amsterdam. De ins en outs van het vak leerde hij verder als leidinggevende bij Kyoto café op het Damrak. En dan lonkt op een gegeven moment de zelfstandigheid. Horecapanden in Amsterdam zijn veel te duur. En op elke hoek van de straat heb je daar tegenwoordig wel een sushitent.

Een vriendin tipte de huidige locatie aan het Rosariumplein, waar voorheen, hoe toepasselijk, een viswinkel was gevestigd. Het pand was zo goed als leeg en kon dus helemaal naar het idee van Yeewah worden ingericht. Recht tegenover de open keuken staan zeven tafels, maar door een lange bank tegen de wand kunnen daar met gemak in totaal twintig mensen plaatsnemen. Yeewah: 'Een open keuken is schoon, heeft het voordeel dat klanten kunnen zien dat alles ter plekke voor hen vers wordt bereid. Netjes en hygiënisch, dat vind ik heel belangrijk.'

Anderhalf jaar geleden is Yeewah begonnen met verschillende soorten sushi en enkele warme bijgerechten, zoals de Yakitori, de bekende Japanse kipspiesjes, de miso soep met tofu en zeewier, een verkoudheidsmiddel bij uitstek, lekker krokant gepaneerde garnalen en Gyoza, kippasteitjes.

Onlangs heeft hij het menu uitgebreid met de ook in de Zaanstreek steeds populairder wordende Poké bowls, oorspronkelijk afkomstig uit de Hawaïaanse keuken. De basis van dit gerecht is rijst. Er kan gekozen worden uit diverse toppings en sauzen. Zalm met zeewiersalade, komkommer en edamame (Japanse boontjes) of met omelet, avocado en oshinko (de verzamelnaam voor ingelegde groente) bijvoorbeeld. Met een sesamdressing of een Japanse mayonaise. Die laatste is overigens ook heel lekker op de geflambeerde nigiri met zalm, tonijn, garnaal of coquilles.

Yamato is alleen op maandag gesloten. Yeewah Yuen staat de andere dagen zelf in de keuken. Hij snijdt de superverse tonijn voor de sashimi zeer vaardig, een natuurtalent. Hij heeft dan ook een goede leermeester gehad in de chef van Kioto in Zaandam. Verhoudingsgewijs komen er in Japan weinig hart- en vaatziekten voor omdat er nauwelijks met vetten wordt gewerkt en men focust op verse vis. Yamato, een aanrader.