• Music Network, Zoe Connolly, Donal Luny and Mairtin O'Connor

    ZoDoMo

Roots aan de Zaan met grote namen

ZAANDAM Roots aan de Zaan, dat sinds 2013 folk/folkrock-concerten organiseert in Zaandam, start het zevende seizoen met een trio grote namen: op vrijdag 13 september zullen de Ierse grootheden Zoe Conway, Dónal Lunny en Máirtin o'Connor optreden in de Pasveerzaal – die tot voor kort Verkadezaal heette – van Fluxus, aan de Westzijde 148 te Zaandam.

Deze nog redelijk nieuwe formatie (opgericht in 2016) brengt drie van Ierland's beste muzikanten tezamen en wordt niet voor niets omschreven als "trad music's super group" – nu eenmalig in Nederland te zien. Dónal Lunny (gitaar/bouzouki) is een mastodont in de Ierse muziek als kernlid van Planxty, The Bothy Band, Moving Hearts, Mozaik en Usher's Island – en héél veel andere projecten. Als componist, arrangeur en producer heeft Lunny ook met o.a. Van Morrison, Christy Moore, The Waterboys en Kate Bush gewerkt. Máirtin o'Connor (button accordeon) was lid van De Dannann, Skylark, Midnight Well en Boys Of the Lough (die in december óók Roots aan de Zaan aandoen) én is bekend van de originele Riverdance, naast werkalssolo-artiest en opnamesessies met o.a. Elvis Costello en Mark Knopfler.

Aan Riverdance deed ook Zoe Conway (viool, zang) aan mee, verder tourde ze de wereld rond en werkte ook buiten traditionele muziek mee met o.a. Lou Reed en Nick Cave, alsook met Rodrigo y Gabriella, Lisa Hannigan en als gastsoliste met The Irish Chamber Orchestra. Ze heeft een aantal mooie solo-albums op haar naam staan.

Gedrieën treden ze op als ZoDoMo.

Kaartjes kosten €30, leden betalen €20. Aanvang is 20:15 die 13e september, deur gaat een halfuur vantevoren open. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar, reserveren wordt echter aanbevolen. Dit kan door middel van een e-mail te sturen naar rootsaandezaan@gmail.com.

De Pasveerzaal (voorheen Verkadezaal) is tegenwoordig de vaste stek voor alle Roots aan de Zaan-concerten. In het komende seizoen geven achtereenvolgens The Lasses, Socks In The Frying Pan, Boys Of The Lough, Martin Carthy & John Kirkpatrick, Blowzabella, Ernst Jansz, Winter Wilson, Sharon Shannon & Alan Connor en Ashley Hutchings, Ruth Angell & Becky Mills acte de prèsence. Meer info over het complete programma is te vinden op www.rootsaandezaan.nl.