• Fabienne op de bok terwijl opa Jan glimlachend toekijkt tijdens Zaandijk 500

    Annie Koelemeijer

Al 525 jaar Zaandijk

ZAANDIJK/SAENDAIK In de aanloop naar de feestelijkheden rond het 525 jaar bestaan van Zaandijk ontvingen de inwoners van het dorp al drie edities van het speciale blad De Zaandijker. Een blad dat speciaal werd gemaakt om alle betrokkenen in te lichten over de feesten die van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september worden gevierd.

Vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september vieren de Saendaikers dat "In 'tjaer ons Heeren duysent vier hondert vier en negentigh, den twintigsten dagh in september" dat Heyndrick Pietersz, bijgenaamd Oud-Hein, 525 jaar geleden een vergunning kreeg om een woning op de lage dijk langs de Zaan te bouwen.

Bier, tassen, mokken en chocoladeOm het feest nog leuker te maken zijn er ook speciale 'hebbedingetjes' gemaakt en deze zijn voor iedereen te koop. Er is Zaandijk 525 bier en een speciaal bier op fles van 0,7 liter met een heel bijzonder etiket. Dit is te verkrijgen bij brouwerij Hoop. Hiernaast zijn er mokken van Zaandijk 525 (wit en geel), tassen en chocolade tabletten. Deze zullen bij elke activiteit in het feestweekend te koop zijn. Bij het Zaanse Bakkertje, bij Staphorsius (PartsNL Zaandijk) en op Guisweg 57 is een en ander te verkrijgen.

VRIJDAG wordt het weekend geopend door de vier muziek verenigingen van Zaandijk; Slagwerkgroep De Saen, Harmonieorkest Soli Koog-Zaandijk, Zaandijks Fanfare en Harmonie Apollo Zaandijk. Zij nemen ieder een deel van het openingsconcert voor hun rekening. Op het Rooswijkplein gaat het terug naar de jaren 80 en 90.

ZATERDAG in Oud Zaandijk en Rooswijk (Zaandijk Noord) overdag allerlei sportieve activiteiten om aan mee te doen of te kijken. Zaterdagavond om 21.00 uur is er het Theater spektakel op het terrein van AAK. Een grote crew van meer en minder ervaren acteurs en actrices zal de gasten op een eigentijdse en zeer ludieke wijze door de geschiedenis van Zaandijk 'varen'. Het spektakel speelt zich voor een groot gedeelte op het water af.

ZONDAG ontbijt en marktje op de Lagedijk, High Tea, Zaanse Kaper, wandeling en het Theater spektakel.