• Fred Braaksma

Open zondag Fort aan den Ham

STREEK Ooit verboden gebied en geheim landschap. Bijna onzichtbaar in het Noord-Hollandse land. Dat is zondag 26 mei heel anders: dan is Fort aan Den Ham weer geopend voor publiek van 11.00 tot 16.00 uur. Het fort ligt bij de spoorlijn en Provincialeweg N203 op de rand van Krommenie ter hoogte van de "Krokodil".

Te beleven is er van alles. Exposities over de Bezettingstijd 40-45, Scouting, Politionele Acties in Nederlands-Indië, Linie van Beverwijk, Slag bij Castricum, Militaire communicatie, Koude Oorlog, Muziek door het Ned. Grammofoon Genootschap, etc. Er zijn rondleidingen met gids maar u kunt ook vrij in en rond het forteiland dwalen.

Op verzoek is de Genieloods binnen te bewonderen. De soldaten en officierskantines zijn geopend Het fort en de loods zijn gebouwd in 1903, behoort tot UNESCO Werelderfgoed en de Stelling van Amsterdam. Historisch ingericht zoals rond het mobilisatiejaren 1914-18 en nu een Militair Museum. Ervaar hoe de manschappen en officieren tussen 1914 en 1918 doorbrachten op het fort.

Fort aan Den Ham, Busch en Dam 13, 1911MS, Uitgeest én 24/7 de website www.fortaandenham.nl Het fort is ook op woensdagen te bezoeken.