• De opening van de nieuwe VVV: Zaanstore.

    Hans de Wolff

Nieuwe VVV Zaanstad opent deuren

ZAANDAM Dat het toerisme in de Zaanstreek een vlucht neemt, blijkt wel uit de toename van bezoekers én het aantal hotels. Voor lokale ondernemers is dit van toegevoegde waarde; want waar de Zaanse regio bekend staat als 'het oudste industriegebied van de wereld', laten zij zien dat deze maakindustrie nog altijd springlevend is. Met de komst van de Zaanstore worden Zaanse iconen en nieuwkomers onder de aandacht gebracht.

Afgelopen vrijdag opende de nieuwe Zaanstore in het stadshart van Zaandam. Dit moderne VVV-punt biedt een typisch Zaanse belevenis, met onder meer de geur van cacao en de smaak van Zaanse mosterd. Bewoners en bezoekers kunnen hier zeven dagen per week terecht voor informatie, inspiratie en Zaanse producten.

'Als ondernemers vinden we het belangrijk om deze twee belangrijke ingrediënten - werken & toerisme - in de streek met elkaar te verbinden', aldus de Zaanse ondernemers. 'We zien al jaren dat het toerisme een vlucht neemt in de streek. In die ontwikkeling willen we graag deelnemen.' Zaanse ondernemers als Brouwerij Hoop, Chocoladefabriek De Euforij en Koffiebranderij Zuivere Koffie werken samen met (of zijn te vinden op) belangrijke toeristische locaties in de streek. Producten van de brouwerij en chocoladefabriek zijn al prominent aanwezig in een aantal Zaanse hotels en Zuivere Koffie heeft een vestiging op het 'omgedoopte' station Zaanse Schans.

Met de opening van de Zaanstore in Stadshart Zaandam komt de ontvangst van bezoekers aan de Zaanstreek onder regie van Marketing Zaanstreek. In de afgelopen jaren is er een aantal Zaanse ondernemers opgestaan om, ieder vanuit hun eigen visie, de ambacht van hun product terug te brengen naar deze streek. Deze bedrijven - met positieve namen als Hoop, De Euforij en Zuivere Koffie - werken met ambachtslieden aan kwaliteits producten als bier, chocolade en koffie. Ambacht met een positief geluid en een focus op maatschappelijk verantwoord ondernemen. De ambitie is om de Zaanse bedrijvigheid op meerdere manieren onder de aandacht te brengen.