• Het energieke duo brengt het evenement graag onder ieders aandacht

    Esther van Kuik

Loop mee en sta stil bij kanker

KROMMENIE SamenLoop voor Hoop is 24 uur wandelen voor kankeronderzoek. Daarbij wisselen teamleden elkaar af op een parcours, als symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker. Rondom de wandelestafette heeft elke editie een bijzonder programma voor bezoekers, boordevol muziek en activiteiten. Op 23 juni start het evenement bij Sporting Krommenie (Marslaan in Krommenie) om 14.00 uur met de openingsceremonie om na 24 uur op 24 juni 14.00 uur feestelijk te eindigen met de bekendmaking van de opbrengst. Er zijn diverse onderdelen gedurende de twee dagen. Zo komen de kinderen in actie tijdens de MiniSamenLoop voor Hoop, is er een kaarsenceremonie en een bijzonder avontuur tijdens de nachtelijke uurtjes. Dan is voor de wandelaars én publiek een uitgebreid programma met vanaf 00.00 uur een Silent Disco en aansluitend van 02.00-03.30 uur Silent Night Movie. 

Tijdens de vierde editie van SamenLoop voor Hoop Zaanstad zijn er tal van zaken die aandacht verdienen. Neem alleen maar het leger aan vrijwilligers dat zich inzet voor het welslagen van het evenement. Comité voorzitter Jan Kee verbaasd zich iedere keer weer hoeveel mensen en lokale bedrijven hun vrijwillige medewerking verlenen - in tijd en middelen - om het evenement tot een groot succes te maken. Van de opbrengst gaat geen cent naar de organisatie zelf. 'Alles wordt gesponsord' vertelt een trotse preses. 'Tijdens de eerste drie edities is voor kankeronderzoek al het fantastische bedrag van maar liefst 240.000 euro opgehaald. Voor de editie 2018 staan inmiddels zo'n 25 teams op de deelnemerslijst. Dat betekent niet dat we al vol zitten. Dat zitten we eigenlijk nooit. Of misschien is onze honger niet te stillen' knipoogt de man die jarenlang ook voorzitter is van Sporting Krommenie, de gastheer van het evenement.

Op het sportcomplex aan de Marslaan zullen na zonsondergang de bomen op bijzondere wijze uitgelicht worden. 'Een lichtshow ter nagedachtenis aan alle dierbaren die zijn overleden aan de gevolgen van kanker' zo laat Siem Vriend, de man die met het idee voor een bos vol herinneringen op de proppen kwam, weten. Dat z.g. herinneringsbos wordt de plek waar deelnemers en andere bezoekers een berichtje kunnen ophangen tussen de bomen. Zo kunnen zij de herinneringen aan hun overleden dierbaren levend houden.'

De opzet van dit onderdeel is om na zonsondergang de muziek op het sportpark een moment uit te zetten. Dan ook staan de lopers stil om in stilte naar de lichtshow te kijken die door de takken van dit bos schijnt. 'Sterren fonkelen en symbolische tranen van licht vallen naar beneden. Ze herinneren ons eraan wie we hebben verloren, en wie strijden tegen de verschrikkelijke ziekte kanker.' legt Vriend uit.

'Op deze manier ontstaat een bijzondere ceremonie waarbij de deelnemers in gedachten en met elkaar terugblikken op een moeilijke tijd met pijn, die nog dagelijks voelbaar is. Het herdenken met elkaar kan verlichting geven.'

SamenLoop voor Hoop Zaanstad is 24 uur wandelen voor kankeronderzoek. Daarbij wisselen teamleden elkaar af op een parcours, als symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker. Rondom de wandelestafette heeft elke editie een bijzonder programma voor bezoekers, boordevol muziek en activiteiten. SamenLoop voor hoop is voor iedereen die in aanraking is geweest met de ziekte kanker of daar nog dagelijks mee te dealen heeft. Tijdens het evenement is er speciaal aandacht voor 'survivors'. Dit zijn de mannen en vrouwen die kanker hebben, behandeld worden of aan het herstellen zijn. Ze worden tijdens hun aanwezigheid op het terrein door de vrijwilligers in de watten gelegd.