• Angelique Starreveld

Live: landelijke intocht Sinterklaas in Zaanstad (gesloten)

ZAANSTAD Sinterklaas zet vandaag voet aan wal in de gemeente Zaanstad. Nieuwsblad De Zaankanter en De Krommenieër volgen de intocht op de voet. In tekst, foto en video. Lees dit artikel, de hele dag door, voor het laatste nieuws. Check ook onze Facebookpagina

15.30 uur: Met het laatste bericht over de landelijke intocht van Sinterklaas is deze liveblog ten einde.    

14.55 uur: Dat was even schrikken voor drie pieten. Ze waren even de weg kwijtgeraakt, maar werden op tijd teruggevonden. Lees hier meer.  

14.40 uur: Burgemeester Jan Hamming laat weten dat er ruim 30.000 bezoekers bij de landelijke intocht zijn geweest. Ook zijn er enkele aanhoudingen verricht.  

13.30 uur: De landelijke intocht van Sinterklaas is voorbij, en wat was het leuk! Hou onze website in de gaten voor foto's en video's van vandaag. Misschien zie je jezelf of bekenden wel langskomen!

13.21 uur: Heb je zelf mooie foto's gemaakt van de intocht? Upload ze dan hier! Misschien komt jouw foto wel in de papieren editie van Nieuwsblad De Zaankanter!

13.18 uur: Benieuwd naar alle foto's van de intocht? Bekijk ze in ons fotoalbum.

13.15 uur: De Sint is gearriveerd op het eindplein, op de parkeerplaats bij het Zaans Museum. Het eindplein staat vol enthousiaste kinderen. Op het plein neemt de Sint afscheid van de gemeente Zaanstad.

13.11 uur: Over de smalle paadjes en kleine bruggetjes gaat Sinterklaas verder op weg naar het eindplein bij het Zaans Museum. 

13.00 uur: De stoet is over de brug en gaat nu richting de Zaanse Schans.

12.55 uur: Sinterklaas en de Pieten gaan nu over de Julianabrug. Vanaf de brug heeft de Sint een prachtig uitzicht op de Zaanse Schans!

12.50 uur: Op de route over de Lagedijk wordt de Sint verrast met een aantal optredens. De stoet is onderweg naar de Julianabrug. 

12.38 uur: Zwaaien maar! Want Sinterklaas en de Pieten lopen over de Lagedijk.    

12.30 uur: De goedheiligman is veilig en wel aan land gekomen en hij vervolgt zijn weg op zijn paard Amerigo. 

12.28 uur: Sinterklaas heeft voet aan wal gezet in Zaandijk! 

12.21 uur: De pakjesboot is onderweg naar de kade, over enkele minuten zet Sinterklaas voet aan wal bij het terrein van de AAK.

11.55 uur: Burgemeester Jan Hamming danst samen met de kinderen op de kade. Dat belooft een warm onthaal te worden voor de Sint!

11.35 uur: Daar is hij dan, de stoomboot met daarop Sinterklaas en de Pieten! Bekijk hieronder de eerste beelden:

11.25 uur: Sinterklaas en de Pieten lijken er klaar voor, zie de foto voor de eerste beelden van de stoomboot. 

11.19 uur: Ook het persvak staat vol, tientallen camera's staan klaar voor de eerste beelden van de goedheiligman. 

11.10 uur: De sfeer zit er al goed in! En het wordt ook steeds drukker langs de route. Bekijk hieronder de video:

10.58 uur: Vier actiegroepen hebben zich gemeld voor de landelijke intocht in de gemeente Zaanstad. Het zijn twee voor- en twee tegenstanders van Zwarte Piet. Lees hier meer over de demonstraties en bekijk hieronder de video van het demonstrantenvak: 

10.50 uur: Het wordt al langzaam druk langs de route die Sinterklaas en de Pieten straks zullen lopen. Ook in Wormer hebben de eerste bezoekers al een mooi plekje gevonden, op de Bartelsluisbrug. Bekijk hier de foto's.

10.30 uur: Ter gelegenheid van de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaandijk heeft Brouwerij Hoop een speciaalbier gebrouwen: De Zaanse Schoen. Zouden de Sint en de Pieten het 'sintbiertje' komen proeven vandaag? Bekijk hieronder het interview met eigenaar Paul.

10.10 uur: Wil je dat jouw foto van de intocht in de krant komt? Upload hier jouw mooiste, grappigste of meest opmerkelijke foto van de Sinterklaasintocht en misschien wordt jouw foto wel in de papieren editie van Nieuwsblad De Zaankanter geplaatst.

09.55 uur Geen voetbal bij ZVV Zaandijk vandaag! Maar dat vindt voorzitter Wim IJsseldijk niet erg.   

09.45 uur: Het sinterklaasfeest is misschien wel het grootste en bekendste kinderfeest van Nederland. Toch heeft de redactie van De Krommenieër een paar leuke feitjes over het sinterklaasfeest verzameld die jij vast nog niet kende. Lees ze hier!

09.30 uur Wist je dat Sinterklaas een interview heeft gegeven aan De Krommenieër? Weet jij wat de goedheiligman geantwoord heeft op de vragen van een aantal Zaanse kinderen? Test het in de Sinterklaasquizzen! 

Quiz 1

Quiz 2

09.05 uur: Speciaal voor de kinderen heeft De Krommenieër een kleurplatenactie opgetuigd. En een kleurplatenactie is natuurlijk pas echt leuk als er prijzen te winnen zijn. Benieuwd naar de prijzen? Lees dan het artikel en download de kleurplaat! 

08.45 uur Wil je weten hoe het zit met het parkeren vlakbij de route van de intocht? Kijk dan hier.  

08.30 uur: Vanwege de veiligheid tijdens de sinterklaasintocht zijn er in Zaandijk en omgeving extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Lees hier meer over de verkeersmaatregelen, wegafsluitingen, het openbaar vervoer en de fietsenstallingen.

08.05 uur: De landelijke intocht van de Sint in ons gebied trekt niet alleen veel bezoekers. In de kantine van ZVV Zaandijk is een heus perscentrum ingericht. De lokale, regionale en landelijke media verzamelen zich daar nu al voor de intocht. Aan de overkant van de weg staan zendwagens van onder meer de NTR en de NOS. De Zaanstreek is 'hot'.

07.15 uur: Wil jij vooraan staan om Sinterklaas een handje te geven en de Pieten toe te juichen? Bekijk dan snel de route van vandaag, zodat je niets hoeft te missen!

06.46 uur: Al voordat Sinterklaas en de Pieten aankomen, is er van alles te doen in langs de route. Het programma van vandaag ziet er als volgt uit:

Locatie: Aankomstplein AAK

10.00 uur: Zanger Rene Eshuijs

12.00 uur: Liedjes zingen voor Sinterklaas

12.20 uur: Sinterklaas komt aan wal

12.35 tot 13.30 uur: Zanger Rene Eshuijs

Locatie: Eindplein Zaanse Schans

11.00 uur: Sinterklaasliedjes door Orkest Z

13.00 uur: Sinterklaas is op de Zaanse Schans

13.30 tot 14.30 uur: Orkest

Activiteitenterrein ZVV Zaandijk

10.00 uur: Stormbaan, Rodeo Stier, Twister XL, Mega vier op een rij, springkussen Cars

14.00 tot 14.30 uur: Pietengym

Tuinstraat

10.00 tot 14.30 uur: Springkussen

Gortershof

10.00 tot 14.30 uur: Schminken en springkussen

06.45 uur: Goedemorgen Zaanstad! Vandaag is de 'dag die je wist dat zou komen': Sinterklaas komt aan in Zaanstad. 

In het dossier Landelijke intocht Sinterklaas vind je al het sinterklaasnieuws van de afgelopen weken. Vandaag wordt het dossier natuurlijk aangevuld met tekst, foto's en video's, dus hou deze website in de gaten!