• Zaantheater

Literair salon over vader en zoon Gorter in Zaantheater

ZAANDAM Mens durf te lezen! is de altijd verrassende literaire salon van de Zaanstreek. Zondagmiddag 14 april is alweer de laatste salon van dit seizoen te zien in het Zaantheater te Zaandam. Centraal staat de bijzondere band tussen de bekende dichter Herman en zijn vader Simon Gorter. Vader Gorter was doopsgezind predikant en woonde met zijn gezin zeven jaar in Wormerveer.


Herman Gorter werd geboren op 26 november 1864 aan de Zaanweg 36 in Wormerveer. Op de gevel van zijn geboortehuis is nog altijd een plaquette te zien met de tekst: 'Minnaar van het schone en edele in natuur en mensheid, dichter en socialist.' Niet alleen dit Herman Gorterhuis herinnert Zaanstad aan zijn beroemde inwoner. Ook de Herman Gorterschool, in Wormerveer de basisschool De Mei, een Herman Gorterweg- én straat, waar dichtregels uit een van zijn bekendste liefdesgedichten de flats sieren.
Gorter zelf was echter niet zo dol op zijn geboortestreek. Volgens Gorters biograaf vanwege de pijnlijke herinneringen aan de slechte gezondheidstoestand van zijn vader. Volgens zoon Herman kwam dat door de vochtige kou van de brede Zaanstroom. Weinig verbinding dus tussen Herman Gorter en de Zaanstreek, zo lijkt het. Maar klopt dat wel?

Tijdens deze salon gaan we op zoek naar het antwoord. Presentator Hans Kuyper spreekt met schrijver/journalist Eduard Visser (Wormerveer, 1942), auteur van 'God, het woord en de tering: Leven en werk van Simon Gorter' uit 2017 en met Bouwe Postmus, die alles weet van de Zaanse doopsgezinde gemeenten. 
Muzikaal valt er ook weer veel te beleven deze middag: Cindy Bell en William Spaaij zingen een prachtige liedjes uit ons Nederlands kleinkunst- en  musicalrepertoire de Zaanse Inge Reijn begeleidt hen aan de piano. Pianist Marcel Worms neemt u mee naar de muzikale wereld van de Tachtigers, er is aandacht voor de Nederlandse componist Alphons Diepenbrock, met wie Gorter bevriend was. Rick Dros leest een aantal mooie fragmenten voor uit werk van vader en
zoon Gorter.
Mens durf te lezen! is toegankelijk voor iedereen en is vooral een hele gezellige literaire middag met als stralend middelpunt de Zaanstreek. Kom genieten van het hele pakket: onder het genot van een drankje luisteren en kijken naar interviews, livemuziek en andere originele performances.
Mens durf te lezen begint om 16.00 uur. Kaarten (vanaf € 7,78 plus € 3,60 voor pauzedrankje en garderobe) kunt u bestellen via www.zaantheater.nl of telefonisch via 075-6555333. De kaartverkoopbalie in het theater is van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend.