• Rita Noordzij wil zich regelmatig in Krommenie laten zien

    Gemeente Zaanstad

'Krommenie doet me heel erg aan m'n eigen jeugd in Pernis denken'

KROMMENIE Rita Noordzij mag dan inmiddels alweer 40 jaar een Zaandamse zijn, de nieuwe wijkwethouder van Krommenie is bekend met onze plaats. 'Ik ga bijvoorbeeld geregeld in De Crommenije zwemmen,' vertelt ze in een gesprek met De Krommenieër.

Door Johan Lok

Wanneer ze de afgelopen tijd door Krommenie wandelde, gingen de gedachten van Rita Noordzij geregeld weer even terug naar Pernis. In dat dorpje onder de rook van Rotterdam groeide de 61-jarige wethouder namelijk op.

'Ik vond het altijd heel erg knus in Pernis en precies datzelfde gevoel van toen heb ik nu ook weer wanneer ik door de straten van Krommenie loop.'

Natuurlijk moet de nieuwe wijkwethouder van Krommenie de komende tijd nog de nodige ins en outs van ons dorp leren kennen, maar daar is ze inmiddels al heel druk mee bezig. Helemaal onbekend is ze hier namelijk absoluut niet.

'Ik heb hier vrienden wonen en winkelen vind ik heel gezellig in Krommenie. Dus wip ik geregeld even het dorp in als ik gezwommen heb in het prachtige nieuwe zwembad De Crommenije.

Ook heb ik de afgelopen twee edities van BouleVaart bezocht.'

Rita woont inmiddels alweer 40 jaar in Zaandam. 'Heel lang heb ik samen met mijn man in Westerkoog gewoond. Na het overlijden van mijn echtgenoot woon ik nu op het Eiland.'

Dat doet de ChristenUnie-politica samen met haar nieuwe echtgenoot, oud PvdA-raadslid Louis Groen, aan wie ze afgelopen maand haar jawoord gaf.

'Het is mijn bedoeling om regelmatig in Krommenie te zijn en dan bij te praten met de inwoners om op die manier de belangen van een wijk in de gaten te kunnen houden,' maakt Rita duidelijk.

'Ik werk daarbij nauw samen met Lya van Arum, die sinds een poosje de nieuwe wijkmanager is in Krommenie, als opvolger van Erik van Druenen, die nu wijkmanager in Zaandam is.

Als mensen zorgen of klachten hebben over iets, kunnen ze bij Lya terecht. Zij is het eerste aanspreekpunt voor de inwoners van Krommenie. Lya heeft een heel kort lijntje met mij, dus als er bijvoorbeeld iets is wat haast heeft, kan er daardoor snel gehandeld worden.

Ik vind het heel erg belangrijk dat het allemaal heel laagdrempelig is. Als wijkwethouder wil ik dan ook regelmatig de wijk ingaan om, uiteraard samen met de wijkmanager, bij de diverse ontwikkelingen die spelen in Krommenie, betrokken te zijn.'

Verder is Rita tijdens raadsvergaderingen uiteraard extra alert wanneer er daar iets speelt dat op de één of andere wijze met Krommenie te maken heeft.

'Neem bijvoorbeeld de huizenbouw die momenteel plaatsvindt bij De Fortuin. Ik ga niet over het bouwtraject, daarvoor is een andere wethouder. Maar als er omwonenden zijn die zorgen hebben over zo'n project, dan ben ik daar dus wel voor.'

Rita is inmiddels alweer tien jaar actief in de Zaanse politiek, waarvan zes jaar als raadslid. De afgelopen 4 jaar was ze ook al wethouder.

Daarnaast is ze privé druk met onder meer haar drie kinderen en de acht kleinkinderen die ze inmiddels heeft. 'De oudste daarvan is ondertussen alweer 15 jaar oud en de jongste net een jaar. Daar geniet ik uiteraard volop van, dat is echt zo'n rijk bezit.'