• John (links) en Peter bij de auto waarmee ze het avontuur in Scandinavië aangaan.

    Johan Lok

Krommenieër John Bakker rijdt in een oude Mercedes de Carbage Run

KROMMENIE Zo'n 2500 kilometer rijden in een oude auto die niet meer dan 600 euro mag kosten. En dat dan ook nog in het koude en winterse Scandinavië. John Bakker gaat dat doen. Samen met zijn collega en vriend Peter Hompe neemt hij in februari deel aan de Carbage Run.

Johan Lok

Op 11 februari staan Krommenieër John Bakker en Peter Hompe in Kopenhagen aan de start van de winterse Carbage Run. Om 5 dagen later, als alles goed gaat, te finishen in Helsinki. Samen met 400 andere auto's gaat hun oude Mercedes dan op weg om een afstand van zo'n 2500 kilometer af te leggen.

John en Peter zijn al jaren vrienden. 'We zaten samen op school in Heerhugowaard. Inmiddels werken we ook samen. Peter woont in Hoogwoud en de liefde voor Anita heeft mij in Krommenie doen belanden,' vertelt John.

De beide mannen hebben vroeger samen rally gereden. 'Maar dat is op gegeven moment gestopt. We hebben echter al jaren de wens om weer eens iets samen te doen. Peter heeft al een paar keer aan de zomerse Carbage Run meegedaan en zo ontstond het idee om samen de winterse versie daarvan te gaan doen.'

Bij de Carbage Run gaat het niet de snelheid, maar om het uitvoeren van verschillende puzzel- en doe-opdrachten. 'En je moet ook samenwerken. Als er iemand met pech staat, moet je helpen. Anders word je gediskwalificeerd.' En dat er iets misgaat met de auto's, zou zomaar kunnen. Je moet namelijk rijden in een auto van voor 2000, die niet meer dan 600 euro waard is.

John en Peter hebben voor een Mercedes gekozen. Niet zo vreemd natuurlijk, ze werken beiden bij Mercedes Benz-dealer Gomes in Hoorn. De beide mannen hebben de auto uiteraard voorbereid op de kou en de sneeuw waarmee ze te maken krijgen. In Finland is het momenteel -23 graden en het sneeuwt er. 'Daarom hebben we spikes aangeschaft, dat mag daar. Verder is het onderstel wat verhoogd en hebben we een apparaat dat de auto 's nachts warm houdt. Want anders start hij 's ochtends niet meer.'

Beide mannen hebben er zin in. 'Het gaat een geweldige ervaring worden,' aldus John.