• De decorandi samen met de burgemeester voor het stadhuis.

    Bart Homburg

Koninklijke onderscheiding voor acht inwoners

ZAANSTAD Acht inwoners van Zaanstad kregen donderdag 26 april tijdens de jaarlijkse lintjesregen een Koninklijke Onderscheiding toegekend. Striptekenaar Eric Heuvel uit Zaandam werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, met name vanwege zijn educatieve stripboeken over historische thema's. Zeven Zaankanters werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Jan Hamming reikte de lintjes uit in het stadhuis. 

De volgende personen kregen een Koninklijke Onderscheiding:

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
- Eric Heuvel (57) uit Zaandam: striptekenaar. Maakte educatieve en historische stripboeken in samenwerking met onder meer de Anne Frankstichting en het NiNsee. Vertelt historisch en cultureel belangrijke thema's op indringende en toegankelijke wijze aan een breed publiek over de hele wereld.


Lid in de Orde van Oranje-Nassau
- Nico Sierhuis (77) uit Wormerveer: clubicoon van RKVV Saenden. Scoorde het allereerste doelpunt ooit voor Saenden, en is inmiddels al decennia actief als vrijwilliger voor de club.
- Paul Groenewegen (70) uit Zaandam: leerkracht Paulus Joannesschool en meer, waaronder opzetten en beheren van de schoolbibliotheek; vrijwillige bezigheden op het gebied van muziek; kerkbestuurslid, hoofdredacteur parochieblad Samenklanken; actief voor inloophuis De Bron in Poelenburg.
- Jopie de Boer-Bus (76) uit Krommenie: vanaf 1989 duizendpoot en steunpilaar van muziekvereniging Het Gilde. Verzorgt partituren, administratie, archivering en agenda's voor optredens en activiteiten.
- Ron Kruithof (72) uit Wormerveer: financiële man van buurthuis De Pelikaan die zorgde voor een doorstart toen in 2007 sluiting dreigde. Hielp andere buurthuizen met de exploitatiebegroting. Was jarenlang penningmeester van tennisclub KLTV en vroeger voetbal- en volleybalscheidsrechter. 
- Theo Mullenders (56) uit Krommenie: al dertig jaar drijvende kracht achter buurtcentrum De Pelikaan. Hij 'is' de technische staf en regelt zo'n beetje alles, van ICT tot een nieuwe keuken. Initiatiefnemer van de multiculturele buurtmaaltijd.
- Martin Prins (74) uit Assendelft: al 25 jaar luisterend oor bij de telefonische huldienst Sensoor. Penningmeester Christelijke Oratoriumvereniging Zaanstreek en administrateur Protestantse Gemeente in Krommenie.
- Gertjan Welgemoed (67) uit Zaandam: hét aanspreekpunt namens Klankbordgroep Poelenburg. Zet grote kwesties in de wijk op de agenda. Was eerder bestuurslid wijkoverleg en voorzitter ondernemersvereniging. Hielp jarenlang bij de reis van kinderen uit Poelenburg naar het Turkse Internationale Kinderfeest. Vakbondsman met hart en ziel bij Pielkenrood.