• White Ranch

Koeien knuffelen en verse groente oogsten tijdens 'Lekker naar de bioboer'

ASSENDELFT Het is weer zover: op 16 en 17 juni kun je terecht voor allerlei leuke activiteiten op ruim honderd biologische boerderijen in Nederland tijdens 'Lekker naar de Bioboer'. Ook in de omgeving van Beverwijk en Heemskerk is van alles te beleven. Bijvoorbeeld op de boerderijen Het Groene Buitenland en White Ranch.

Het Groene Buitenland in Assendelft is een boerderij die fruit, groente, bloemen, planten en bomen teelt. De biologische tuinderij met een kleinschalige boomgaard verbouwt appels, peren, pruimen en bessen. Het bedrijf is gelegen achter de Nieuwedijk aan de Zeedijk. Tijdens 'Lekker naar de Bioboer krijgen belangstellenden een rondleiding, ze kunnen zelf oogsten en plukken en er is wat te drinken op het terras. De tuinderij is niet te zien vanuit de weg en ligt verscholen achter de dijk.

KAASMAKERIJ Op de White Ranch, ook in Assendelft, leven koeien en geiten. Tevens is het een zorgboerderij waar ook groente, zuivel en kaas verbouwd en gemaakt wordt. De koeienmelk wordt verwerkt in Campina Biologisch en de geitenmelk verwerken de boeren zelf.

Zo worden in de kaasmakerij harde kazen, geitenkwark, saladekaas en zachte geitenkaas gemaakt. In de boerderijwinkel is ook rauwe geiten en koeienmelk te koop, via een melktap. Verder lopen er eenden, kippen, katten en honden rond.

ZELF FRUIT PLUKKEN Tijdens Lekker naar de Bioboer is er een proeverij, informatiestand en de boerderijwinkel is open. Bezoekers kunnen zelf fruit plukken, groente oogsten, dieren knuffelen en voeren, zich laten schminken of kleuren en knutselen. White Ranch is te vinden aan de Groenedijk 4 in Assendelft.

FIETSROUTES Op www.lekkernaardebioboer.nl is allerlei informatie te vinden, onder andere een link naar de boerderijen die dit jaar deelnemen. Ook staan er mooie verhalen van biologische ondernemers ter inspiratie, een boerenblog en een agenda met activiteiten bij de boer. Voor de fietsers zijn er tijdens het weekend ook fietstochten uitgestippeld. Er zijn meer dan 30 fietstochten uitgestippeld vanuit de stad naar de boer in de buurt. Op www.lekkernaardebioboer.nl/fietsroutes zijn de routes te vinden.