• www.pixabay.com

Klassieke film in Groote Weiver

STREEK In De Groote Weiver gaat het jaar filmisch van start met een klassieker: 'Nosferatu. eine symphonie des grauens'

De aftrap van het jaar is donderdag 10 januari. Zaal open: 20:00, aanvang: 20:30, prijs: €2,50. Een film van F.W. Murnau, 1922, Duitsland, 96 minuten met Max Schreck, Gustav von Wageningen en Greta Schröder. Duitse tekstpanelen, Engelse ondertiteling. Nosferatu werd in 2013 in een volledig gerestaureerde versie met de oorspronkelijke kleurfilters opnieuw uitgebracht.

Thomas, een jonge makelaar, wordt naar de Karpaten gestuurd waar een nieuwe klant woont, Graaf Orlok, die een huis in Duitsland wil kopen. Des te dichter Thomas bij zijn bestemming, des te vreemder alles wordt. Dorpelingen vallen stil als Tomas de naam van Graaf Orlok laat vallen en de koetsier weigert hem in de naderende nacht naar zijn eindbestemming te brengen. Uiteindelijk bij Orlok in zijn kasteel aangekomen handelt Thomas de verkoop af.

De volgende ochtend wordt Thomas wakker in een leeg kasteel met bijtwonden in zijn nek die hij toeschrijft aan muggen, totdat hij zich een boekje over vampieren herinnert dat hij uit de lokale herberg meenam. Als Thomas de verschrikkelijke waarheid beseft lijkt het al te laat. Orlok is afgereisd naar Duitsland. Zich de begerende blik herinnerend die de graaf wierp op het portret van zijn verloofde Annie 'met haar mooie nek' doet Thomas er alles aan om zo snel mogelijk terug naar huis te reizen. Het is echter de vraag of hij op tijd komt.

Nosferatu is tegenwoordig vooral bekend om de iconische vertolking van Graaf Orlok door Max Schreck – een vertolking die in 2000 het thema vormde van Shadow of the Vampire waarin gesuggereerd wordt dat Schreck zo overtuigend een vampier kon vertolken omdat hij er een was. De niet in Stoker's boek aanwezige plot-twist van een vampier die allergisch voor daglicht is geldt tegenwoordig als standaard.