• De meest originele outfits te zien tijdens IGA

    krom

Immer Gerade Aus 2018

STREEK Tradities moet je in ere houden, vandaar dat op zaterdag 3 november aanstaande weer heel de Zaanstreek verkleed Immer Gerade Aus gaat van Assendelft naar Krommenie, vanaf het startpunt Koppie Bar, via Grand Café De Delft, Het wapen van Assendelft, Tapperij De Verwachting, Partycentrum De Admiraal – even veilig het spoor over – naar Cafe 't Centrum, Grand Café Atlantic en het eindpunt Bar Babbels.

Maanden van tevoren is met al bezig om de meest originele outfits te bedenken. Vaak ook in groepsverband. Met z'n allen van top tot teen in het goud, of vermomd als gevangenen, compleet met gestreepte pakken en voetboeien. Dames in boerka's, in operatiekleding of als dansmariekes 2.0. Twee vrienden samen in een rubberboot, een man met een koffer op z'n hoofd – hij was under cover – en ladingen duivels, clowns, vissers, paters en militairen. De laatsten zelfs met een tot tank omgebouwde auto.

Ooit begonnen als een feestje van een groep vrienden, is Immer Gerade Aus uitgegroeid tot een volwassen, fijn carnavalesk evenement, dat ook een strakke organisatie vereist en waarvoor een vergunning van de gemeente nodig is.

De nieuwe burgemeester, Jan Hamming, is voorstander van uniforme, meerjarige vergunningen met evaluaties per editie achteraf om eventueel aanpassingen door te voeren.

Net zoals bij Babbels Live verandert er feitelijk aan het concept bij Immer Gerade Aus niets. Je voorkomt zo dat er elk jaar weer een ambtelijk traject moet worden doorlopen. Een goede, besparende gedachte. Hopelijk is het volgend jaar zo ver.

De organisatie heeft ditmaal voor een ietwat andere opzet gekozen. Bij voorgaande edities wilden er nog weleens wat jongeren door de mazen van het net glippen. Er wordt dit jaar absoluut geen oogje dichtgeknepen.

Immer Gerade Aus is een feest voor achttien plus. Punt. Daartoe zijn er dit jaar stoffen toegangsbandjes besteld. Polsbandjes die je niet meer door kunt geven. Doorgeknipt zijn ze waardeloos. Op de vrijdag voorafgaande aan de tocht en op de zaterdag zelf zijn ze te koop. Legitimatie verplicht.

Zonder bandje geen toegang in de cafés en de twee feesttenten – eentje bij Tapperij De Verwachting en de ander op de parkeerplaats achter de kerk in Krommenie. De extra eigen beveiligers houden dat goed in de gaten. Bij fraude met bandjes of het gebruik van valse identiteitsbewijzen volgt onherroepelijk verwijdering.

Vrijheid, blijheid natuurlijk bij het carnaval, maar de organisatie moet aan alles denken. Zo zijn er overal verkeersregelaars en taxi's die op verzoek de wat 'minder rechtlijnige' feestvierders gratis van Assendelft naar Krommenie brengen. Een groot voordeel van de nieuwe toegangseisen is dat de organisatie nu eindelijk eens kan zien hoe populair Immer Gerade Aus ook buiten de streek is. Er zijn heel wat reserveringen binnengekomen, vanuit Friesland, Rotterdam en Brabant aan toe.

Immer Gerade Aus is een niet te missen feest geworden. Menige bewoner van de Dorpsstraat zet zelf in de voortuin een partytent op om de bijzondere creaties die langs paraderen te bewonderen. Niet meelopen en toch genieten? Restaurant Da Marcello, Zuiderhoofdstraat 72, heeft grote ramen en bovendien lekker eten.