• Het was feest in de Prins Hendrikstraat. Als inzet een archieffoto.

    Parteon

Gevels krijgen makelaars terug

KROMMENIE Parteon renoveert momenteel negentien huurwoningen in de Prins Hendrikstraat en herstelt de funderingen. Dankzij deze werkzaamheden kunnen de karakteristieke panden uit 1909 straks weer jaren mee. De corporatie geeft de gevels van de woningen ook hun oude glorie terug: op de topgevels plaatst Parteon replica’s van de oorspronkelijke makelaars. Afgelopen week werd de eerste gevelmakelaar onthuld.

De negentien woningen behoren tot het oudste bezit van Parteon. De staat van de funderingen maakte spoedig herstel noodzakelijk. Naast funderingsherstel worden de woningen gerenoveerd en energiezuiniger gemaakt. Alle woningen hebben straks energielabel A. Eind 2017 is bouwbedrijf Ooijevaar, in opdracht van Parteon, gestart met de werkzaamheden.

Op de gevels stonden vroeger makelaars, ofwel ijzeren ornamenten. Zij vormden de bekroning van de geveltop. Dankzij een bijzondere samenwerking tussen bouwbedrijf Ooijevaar, Parteon en Tetrix techniekopleidingen in Heerhugowaard worden er nieuwe makelaars, replica’s van het origineel, op de gevels geplaatst.

De makelaars zijn gemaakt in de opleidingswerkplaats van de school. De studenten, allround constructiewerkers in opleiding, hebben werktekeningen gemaakt van het origineel en de makelaars gesneden op een computergestuurde plasmasnijmachine.

De eerste twee gerenoveerde woningen zijn klaar. Afgelopen woensdag verzorgde Parteon een open huis voor de bewoners om het resultaat te komen bekijken. Harry Platte, directeur-bestuurder van Parteon, onthulde deze middag samen met bewoners de eerste makelaar. Ook de andere topgevels worden voorzien van een nieuwe makelaar.

Woningcorporatie Parteon is een maatschappelijke onderneming met als primaire taak verhuren, beheren en ontwikkelen van woningen voor mensen die niet zelfstandig in woonruimte kunnen voorzien.

Parteon is daarmee de grootste sociale huisvester in de Zaanstreek.