• De Sint viel een warm welkom op de kade ten deel

    Hans de Wolff

Geslaagde Sint-intocht Krommenie

Route vol lichtjes door Krommenie enorm sfeervol

KROMMENIE De Sinterklaas-intocht vond dit jaar, vanwege de eerdere landelijke intocht in Zaandijk, later dan normaal plaats in Krommenie. Het zou echter zomaar kunnen zijn dat dat zo blijft. De tocht door Krommenie werd, toen het wat donkerder werd, door de enorme hoeveelheid lichtjes een uiterst sfeervol feest.

Door Johan Lok

Wie je ook sprak, iedereen was het er over eens. Graag volgend jaar weer. Doordat de landelijke intocht van Sinterklaas dit jaar in Zaandijk plaatsvond, had het Feest Comité Krommenie besloten de intocht in Krommenie een paar uur later dan normaal te laten plaatsvinden. En dat maakte de ieder jaar toch al drukbezochte Sinterklaas-intocht nog gezelliger en sfeervoller. Bijna alle winkels in het dorp waren langer opengebleven en langs de route stonden de mensen rijen dik de komst van Sinterklaas af te wachten.

Sinterklaas werd, net als eerder in Zaandijk, welkom geheten door burgemeester Jan Hamming.

De Goedheiligman had dit jaar niet alleen met heel veel blije kinderen te maken, maar ook met een televisieploeg van het programma Nieuwsuur. 's Avonds om tien uur was Krommenie even landelijk nieuws. Het Premier Drumcorps kwam prima in beeld en Sinterklaas legde, al rijdend op zijn paard Amerigo uit dat Krommenie echt geweldig is. 'Ze zijn hier zo enthousiast en ze kunnen zo goed meezingen. Het is hier nog gezelliger dan in Zaandam,' maakte de Sint aan heel Nederland duidelijk.

Krommenie had ook te maken met protesten, maar daar hebben Sint, de Pieten en alle anderen in de stoet nauwelijks iets van meegekregen. Op de Heiligeweg werd de stoet even stilgezet, zodat de politie kon ingrijpen en de stoet ongehinderd de weg richting het Rosariumplein kon voortzetten.

Daar werd, zingend op de Sinterklaasmuziek van de Premier Cadets, de komst van Sinterklaas afgewacht. Dat wachten werd beloond toen Sint, omringd door prachtig verlichte Pieten, op Amerigo verscheen. Na afloop vertelde hij enorm te hebben genoten van de geweldige sfeer in Krommenie. 'Zoveel blije gezichten en al die lichtjes, het was geweldig.'

Sinterklaas dronk vervolgens nog wat bij de Brandweer, waarna hij zich begaf naar zijn Sinterklaashuis op de Zuiderhoofdstraat.