• Plastic flesjes komen vaak in de natuur terecht en zorgen voor de grootste problemen.

    Statiegeldalliantie

Gemeente sluit zich aan bij statiegeld-alliantie

ZAANSTAD De gemeente Zaanstad wil statiegeld op blikjes en plastic om zwerfafval tegen te gaan. Zaanstad sluit zich daarom aan bij de statiegeldalliantie. Samen met de andere aangesloten organisaties roept de gemeente de Nederlandse regering op om het statiegeldsysteem in 2018 uit te breiden. De motie van de raad hierover werd eind vorig jaar unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

Al meer dan 200 Nederlandse en Vlaamse organisaties, verenigingen, lokale overheden en bedrijven sloten zich aan bij de alliantie. Maar liefst 40% van het zwerfvuil bestaat uit plastic flesjes en blikjes. Uit onderzoek blijkt dat statiegeld op blikjes en plastic effectief is. Wethouder Openbare Ruimte, Leny Vissers-Koopman: 'Het is belangrijk dat wij samen bijdragen aan een schone stad om het leefbaar te houden voor iedereen, ook in de toekomst. Met dit verdrag dragen we hier een stukje aan bij. Ik ben verheugd dat we ons verbinden aan dit belangrijke initiatief.'

Van de miljoenen flesjes en blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan, belandt nog altijd een aanzienlijk deel naast de vuilbak. Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo'n 40 procent van het zwerfafval. Meer dan drie op de vier Nederlanders stoort zich mateloos aan vervuilde straten en blikjes en flesjes in de natuur. Het ziet er vies uit én het veroorzaakt dierenleed. Koeien en andere landdieren worden ziek of sterven als stukjes blik en plastic in hun voedsel terecht komen.

Veel zwerfafval dat niet wordt opgeruimd, belandt via wind en water in de zee waar het onderdeel wordt van de plastic soep, de drijvende vuilnisbelten in de oceanen. Daar brengt het op grote schaal schade toe aan vissen, vogels en andere zeedieren, die het in hun maag krijgen, erin verstrikt raken of er in stikken.

De Rijksoverheid wordt gevraagd bedrijven te verplichten om statiegeld te vragen voor drankflessen en blikjes. 'Als dat gaat gebeuren is het een mooie bijkomstigheid dat dit automatisch leidt tot minder hoge opruimkosten. De kosten voor het opruimen van zwerfafval zijn jaarlijks alleen al voor Zaanstad 2,3 miljoen', aldus wethouder Leny Vissers-Koopman.

Plastic flesjes die via een statiegeldsysteem worden ingezameld, zijn van hetzelfde soort plastic. Daardoor is dit ingezamelde plastic geschikt om gebruikt te worden als grondstof voor nieuwe producten. Uitbreiding van statiegeld zorgt voor betere recycling van waardevolle materialen, minder zwerfafval en minder impact op het milieu.

Eind november 2017 is de statiegeldalliantie in Nederland en in België gelanceerd waar al 21 organisaties aan deelnamen. Al snel na de lancering sloten de eerste gemeenten zich aan. De statiegeldalliantie vraagt aan de Nederlandse en Vlaamse regeringen om het statiegeldsysteem in 2018 uit te breiden tot blikjes en alle grote én kleine PET-flessen.