• Niet alleen kleurenpracht, maar ook optredens van vooral lokaal talent.

    Maarten J. Eykman

Gazon is podium, tuinstoel tribune op eerste Struinen in de Tuinen

ZAANSTAD De eerste editie van Struinen in de Tuinen heeft komende zondag plaats in Zaanstad. Het gazon is het podium, de tuinstoelen zijn de tribune. "Laat je verrassen door lokaal talent in een van de 31 tuinen door de hele gemeente", roept Rinske Bouwman namens stichting De Cultuurbrigade en uitvoerder Kultlab op.

Op zondagmiddag 8 juli vinden in deze 31 tuinen in totaal 93 optredens plaats. De tuinen zijn te vinden in verschillende uithoeken van de gemeente Zaanstad.

"De programmering biedt voor ieder wat wils: van onontdekte singer-songwriters tot lokaal theatertalent. Er is veel keus, waar moet je beginnen? Mijn tip: ga struinen in je eigen buurt. Er is van alles te ontdekken bij jou om de hoek, en wie weet ontdek jij de nieuwe Kensington of Jochem Myjer", tipt Rinske Bouwman.

ZAANSE MUZIEK EN DANS De organisatie heeft er zoveel mogelijk voor gezorgd dat er lokaal talent te bewonderen valt. Het publiek zal Zaanse muziek beluisteren, Zaanse theaterkunst bekijken en Zaanse dans beleven.

"Elke act treedt gedurende de dag drie keer dertig minuten op. Doordat de deelnemende tuinen in routes zijn onderverdeeld, is het mogelijk om van het ene optreden naar het andere te lopen of te fietsen."

SPAARPOT VOOR PODIUMKUNST Struinen in de Tuinen is een gratis te bezoeken tuinenfestival. Men hoeft niet te reserveren. "In elke tuin staat een spaarpot waar je een vrijwillige bijdrage kan leveren na elk optreden. We willen ervoor blijven zorgen dat iedereen kan komen struinen, maar het is ook belangrijk dat we laten zien dat podiumkunst niet vanzelfsprekend is. Vandaar de spaarpot."

Het programma is online te vinden via www.struinenindetuinen.nl.