• DGW

Feest bij De Groote Weiver: centrum bestaat 35 jaar

WORMERVEER Bij De Groote Weiver wordt vrijdag 28 juni, zaterdag 29 juni en zondag 30 juni het 35 jarig bestaan volop gevierd met een extra groot Zomerfeest! De Groote Weiver bevindt zich op Industrieweg 1a in Wormerveer.

Kathleen Veldhuis

Op vrijdag 28 juni staat de avond in het teken van PUNKmuziek. Uiteraard is er om 18.00 uur een buurtmaaltijd. Rond 20.00 uur spelen er punkbands in de zaal.

Scheisse Minnelli is een Skate/hardcore band uit Frankfurt die sinds 2003 de pinkpodia van Europa, Amerika en Azië onveilig maakt. Opgericht door Amerikaanse vluchtelingen, aangevuld met Duitse muzikale wonderkinderen, en met een vijfde plaat onderweg is Scheisse Minnelli een door alcohol gevoede hardcore machine van RKL aanhangers die tussen al het skate-hardcore geweld opeens kan verrassen met een uptempo versie van de Vijfde van Beethoven.

Church of Confidence is een Berlijnse band die in 1995 als een van de eersten een mix van punk en rock 'n roll begon te spelen en na zeven platen als een van de top-bands van de Europese festivals geldt. Rockers uit Kreuzberg die niet alleen al vijfentwintig jaar alles in eigen hand houden van platenlabel en studio tot concertzaal maar dat ook nog steeds onder de drie minuten weten te doen.

Diagnosis speelt punkrock zoals die al jaren gespeeld wordt: hard, vies en snel. Recht voor je raap. Bier, zweet en een vuist in de lucht. Meer songs per strekkende meter dan op een setlist passen. Het wiel wordt niet uitgevonden en Diagnosis valt prima in een hokje te plaatsen: PUNKROCK!! Ja, in hoofdletters met twee uitroeptekens. Wie verder luistert dan zijn oren wijd staan, hoort dat de muziek ook wijds gearrangeerd is. Er zit een harmonische en melodieuze benadering achter alle krachtpatserij. Meerstemmige vocalen zijn de kers op de taart. Die overigens met kracht in je bakkes gesmeten wordt.

The Downbeat Detonators zijn oude bekenden. Niet alleen omdat enkele leden eerder te bewonderen waren als onderdeel de Rotterdam Ska-Jazz Foundation of Ollie Q and the Deep Six. Het allereerste optreden van de Downbat Detonators ooit vond vier jaar geleden plaats in De Groote Weiver. Ska en rocksteady geïnspireerd door de Jamaicaanse muziek uit de jaren '60 en '70. Met een vracht aan trombone & sax melodieën, rauwe orgel partijen, meerstemmige ska vocalen en ondersteund door een strakke ritmesectie gaan de Downbteat Detonators ze elk optreden aan of het hun laatste is. Eigen werk geïnspireerd door artiesten zoals Don Drummond, Prince Buster, The Slackers, Hepcat, Toots & the Maytals en vele vele anderen.

The Fucking Virgins hebben op honderden benefietshows gespeeld voor een zak chips en wat bier en toch al 30 jaar te vinden in de punk scene. Altijd op zoek naar shows en nooit een saai moment met deze band. Het moment dat Virgin van een Punk- in een commerciële platenmaatschappij veranderde werd Fucking Virgin een veelgehoorde uitspraak binnen de band; vandaar de naam!

Zaterdag 29 juni is het vanaf 14.00 uur groot feest met eten, drinken, kinderactiviteiten, film en de kringloopwinkel. Uiteraard staan deze dag ook weer meerdere bands op het buitenpodium.

Door de aparte samenstelling en covers die niet iedereen kent, is de Band Zonder Toekomst een plezierige band om naar te kijken en luisteren. Met Folk/Ierse invloeden en mooie instrumenten kan er gedanst, maar ook geluisterd worden.

King Champion Sounds heeft een uniek geluid bestaande uit een mix van fuzz, psychedelische krautrock, post-punk, dub, free jazz, spoken word en akoestische jams. De band weet haar volle geluid op het podium met ongekend veel energie te produceren.

General Jabbah is een unieke Reggae/Dub formatie die in 2013 gestart is. Zij mixen muziek uit de jaren 60, 7p en 80. Verwacht een vol podium met brass horns, smooth percussie en een gek oud orgel. Het resultaat is een vet relaxte, sterke live act die je niet wil missen!

The Downbeat Detonators spelen ska en rocksteady geinspireerd door de Jamaicaanse muziek uit de jaren '60 en '70. Met een vracht aan trombone & sax melodieën, rauwe orgel partijen, meerstemmige ska vocalen en ondersteund door een strakke ritmesectie gaan ze elk optreden aan of het hun laatste is. Eigen werk geïnspireerd door artiesten zoals Don Drummond, Prince Buster, The Slackers, Hepcat, Toots & the Maytals en vele vele anderen. Met een repertoire dat nu al de lengte van drie studio albums beslaat zijn the Downbeat Detonators er meer dan klaar voor om elke kroeg, tent, zaal, podium en festival te bestijgen! It's Detonation Time!

The Phantom Four uit Amsterdam combineren sinds 2004 muziek uit alle windstreken met het typerende geluid van surf-gitaren. Met deze unieke mix van verschillende stijlen hebben ze podia en festivals in Europe en Amerika in exotische dansfeesten omgetoverd.

Trikosis betekent letterlijk lichamelijke storingen, verlies van de controle van het lichaam en spieren in het gezicht. Met het Trikosis effect wordt de onweerstaanbare zin om te dansen bedoeld, waarbij het publiek sterk beïnvloed wordt door de band en hun gipsy/klezmer/anarcho folk muziek.

De Beatzers! In een tijdperk van stijlloosheid brengen zij meer stijl dan menigeen vandaag bevatten kan. Het zeskoppig ensemble verrast het publiek graag met liederen van uiteenlopend kaliber. Dit alles op vrolijke toon, backbeats en ultieme dansgarantie. Dit najaar won De Beatzers de Amsterdamse Winston popprijs, spelen ze hun ska, folk en aanverwanten extra stevig door. Keep Skankin'!

Zondag 30 juni hebben we vanaf 15.00 uur nog meer muziek in de aanbieding met daarbij een heuse Whisky proeverij. Ook kan er lekker gegeten en gedronken worden en de kringloopwinkel is geopend.

Diathi Rua is een Ierse singer-songwriter. Diathi woont in Gent, maar jomt uit Ierland. In Ierland is hij opgegroeid met het maken van muziek en is hier zijn leven lang volop mee bezig geweest. Diathi heeft door de jaren heen met vele bekende Ierse muzikanten samengewerkt, als muzikant en tekstschrijver.

Aura is een Americana-duo gevormd door de Zaanse muzikanten Auke (gitaar, zang) en Jindra (percussie, zang). Het repertoire bestaat uit countryballads met harmonieuze samenzang tot feestelijke Bluegrass. Het verse duo speelt momenteel nog veel covers, maar is hard op weg om meer originele nummers uit te brengen.

Camp speelt een eigenwijze versie van old-time American folk, ook eigen nummers.

De Amsterdamse band Lui Paard speelt lekkere Nederlandstalige popmuziek, die je mee kunt zingen, waarop je kunt dansen en waarbij je een biertje drinkt. Lui Paard is een zeskoppige formatie die in 2016 in zijn huidige vorm een groeispurt doormaakte. Lui Paard is beslist niet lui in de muziekinvloeden die langskomen. Van de americana-song 'Hushpuppy ogen', uiteraard met mondharmonica tot het bluesy 'Oeh baby', van de rocksong 'Pissen met tegenwind' tot het funky 'Denk je nog weleens aan me'.

Garrison Starr is een Singer-songwriter uit Los Angeles. Ze staat bekend om meeslepende en gepassioneerde live optredens. Ze combineert pop met americana.

Het festival is gratis toegankelijk en voor alle leeftijden is er wat te beleven!