• Jaap de Jong vtekst

Eerste exemplaar 'Ik kan het'

ASSENDELFT Groep drie van basisschool de Dorpsakker in Assendelft was zo vriendelijk om het eerste exemplaar van het kinderboek 'Ik kan het' in ontvangst te nemen. Georgette Bruël, de schrijfster, en Lia van Beest, de illustrator, hadden deze school uitgekozen voor de officiële lancering op 17 februari.

Door Jaap de Jong

Waarom op die dag? Dat was voor een leerling zonneklaar: 'Dan is mijn zusje jarig'. Nee, legde Georgette uit, dan is het Doe Vriendelijk Dag. 'En wij hebben van juf Anouk en van jullie klasse-oma Joke gehoord dat jullie allemaal vriendelijk, aardig en behulpzaam zijn. Dus jullie verdienen een boek.' De kinderen hoefden daarvoor niet op zaterdag terug te komen. Op vrijdag mocht Beau het cadeautje in het grauwe papier in ontvangst nemen en uitpakken en het vervolgens in een sneltreinvaart overhandigen aan juf Merel.

Daarna maakte de klas kennis met de rode kater Johnny die zo'n laag zelfbeeld heeft dat hij zelfs bang is voor de muis Oscar, maar die kleine pestkop is het onmisbare kwaad voor een spannend verhaal. Een meisje met een opmerkelijk rationele geest loste het probleem sneller op dan Georgette: 'Katten kunnen een muis toch gewoon opeten?' Georgette nam de klas al voorlezend mee in de zoektocht van Johnny naar waar hij goed in is. Vooral in het stoten van zijn neus, bleek bij herhaling. Het is nog een hele kunst om bijna te verdrinken tijdens zwemles, als keeper een pinantie te stoppen met je kop en tijdens een schooluitvoering op te vallen met vals zingen. Het einde zullen we niet verklappen.

De moraal kregen de kinderen die vrijdagmiddag al wel mee naar huis: wees jezelf en het komt allemaal goed.

Dat kinderen een verhaal heel anders beleven dan de grote mensen verwachten, bleek uit één van de laatste vragen: hoe maak je een boek zo mooi glad?