• Kaskedieze tijdens een optreden in het Agathepark.

    Johan Lok

Dertig jaar Kaskedieze

KROMMENIE Wereldmuziekkoor Kaskedieze werd in 1989 opgericht en bestaat dit jaar dus exact 30 jaar. Een goede reden dus voor een gesprekje met Trudy Boom, voorzitter van het koor, die zelf alweer 17 jaar bij het jubilerende koor zingt.

Door Johan Lok

Kaskedieze werd in 1989 opgericht door ouders van leerlingen van basisschool De Bijenkorf in Assendelft. Ze hadden daar een volksdansgroep en bedachten dat het leuk zou zijn om de muziek waarop ze dansten, ook te zingen. 'Een van hen wist wel iemand die dat zou kunnen leiden,' vertelt Trudy. 'Hij nam contact op met Jules Bart, die destijds nog met zijn opleiding bezig was. Die kwam bij het koor en is nu al 30 jaar onze dirigent.'

In 1989 begon het koor met 31 leden en in 2019 zijn dat er maar liefst 55. Jules Bart is niet de enige die alle dertig jaar van Kaskedieze heeft meegemaakt. Trudy heeft de boeken er even op nageslagen en vond negen leden die dit jaar 30 jaar lid zijn. 'Dat zijn Gepke van de Berg, Thécla van Geelen, Marion Heesters, Gré Waal, Marjan Zaagsma, Janna van Zuijlen, Cees Pennings, Marie-José de Roy van Zuidewijn en Wil Waij.' Dat geeft gelijk ook aan dat de vereniging heel gezellig is.

En dan de naam van het koor. Trudy vertelt dat Kaskedieze een Zaanse uitdrukking is. 'Het is een verbastering van het Franse 'Qu'est-ce qu'ils disent?' Dat betekent: 'Wat zeggen zij?' en wordt uitgesproken als: 'kèskieldiesu'. Er kwamen in vroeger tijd veel Franse arbeiders naar de molens van de Zaanstreek en zo is het woord in het Zaans belandt. Het is een toepasselijke naam voor ons koor, omdat er zoveel in vreemde talen wordt gezongen.'

Kaskedieze organiseert vaak uitwisselingen met andere koren. Zo zijn er concerten geweest samen met Shantykoor Zilt uit Wormerveer, het Wereldmuziekkoor Nijmegen, De Reade Hoeke uit Heerenveen, het Alkmaars Straatorkest en wereldmuziekkoor Karibu uit Gent.

Kaskedieze repeteert op woensdagavond in De Palmboom in Krommenie. Nieuwe leden, met name mannen, zijn overigens van harte welkom bij Kaskedieze.