• Dennis Broeders is helemaal klaar met de riolringsproblemen waar hij al tien jaar mee te maken heeft.

    Johan Lok

Dennis heeft poep in de tuin

KROMMENIE Het is altijd leuk als er een reactie komt op een column die ik wekelijks schrijf. Soms levert dat een leuke volgende column op. Soms zijn er ook boze reacties, zoals die van Dennis Broeders. Gelukkig niet op mij. Nee, de op de Militaireweg wonende Krommenieër ligt al jaren overhoop met gemeente Zaanstad. Hij voelde zich een soort Don Quichotte en putte steun uit mijn column Dweilen met de kraan open.

Door Johan Lok

Na de overvloedige regenval een paar weken geleden stroomde bij ons blok op de Uranuslaan het water uit het toilet de hele kamer door. En dat alweer voor de derde keer in een paar jaar tijd. Naar aanleiding van de woorden van een medewerker van rioolspecialist Sop schreef ik daar vervolgens een column over.

'Ik was zo gelukkig toen ik die las,' vertelt Dennis Broeders, die inmiddels 14 jaar in zijn ouderlijk huis op de Militaireweg woont en al tien jaar lang geregeld last heeft van overstroming. Wanneer het maar een beetje regent loopt het water al zijn tuin in. 'Ik heb al jaren een pomp, zodat het water niet door het toilet het huis instroomt, maar in de tuin belandt. En was het bij jullie nog schoon water, bij mij is het vieze troep, ontlasting, maandverband, noem alles maar op.'

Dennis ligt al jaren overhoop met de gemeente. 'Ze hebben toegegeven dat er problemen zijn met de riolering. Toen ze het wilden doorspuiten, lukte dat niet. Dat kwam ondr meer door enorme ladingen vet die het riool verstoppen. Ik ben ondertussen zo boos, dat ik heb gedreigd al die troep op de Militairweg te dumpen. Dat kunt u niet doen, meneer, zeiden ze toen, Nou, moet jij eens opletten. Ik nodig Hart van Nederland, de Telegraaf, het Noordhollands Dagblad en de Krommenieër uit. Leggen jullie het dan maar eens uit.'

En of de duvel ermee speelt, wanneer we een foto willen maken, dient een prachtige locatie zich aan. De Neptunuslaan is opengebroken voor rioolwerkzaamheden. 'Er is lekkage,' is het enige dat medewerkers kwijt willen. Dennis lacht wat schamper, hij weet wel beter.